Măsuri ce reduc nivelul colesterolului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uleiul de peşte este cel mai cunoscut „inamic“ al grăsimilor „rele“
Uleiul de peşte este cel mai cunoscut „inamic“ al grăsimilor „rele“

Când nivelul colesterolului „rău“ depăşeşte 200 mg/dl, trebuie limitat aportul de grăsimi. La acestea se pot adăuga suplimente nutritive cu efect de eliminare a excesului de grăsimi din organism, cum sunt cele cu fibre alimentare şi cu acizi graşi Omega 3.

Deşi cel mult 30 la sută din cantitatea de colesterol din circulaţia sanguină provine din alimentaţie (restul fiind fabricat de ficat), dieta joacă un rol important în menţinerea unui nivel constant al grăsimilor „rele". Valorile ce depăşesc 200 mg/dl trebuie să ne alarmeze. Pentru un diabetic, un hipertensiv, un fumător sau pentru un obez, chiar şi un nivel „la limită" este îngrijorător, căci aceste probleme se adaugă ca factori de risc pentru bolile cardiovasculare.

„Când nivelul colesterolului LDL („rău") se situează peste limita considerată normală, recomandăm adoptarea unei diete sărace în alimente grase şi bogate în legume şi în fructe. De asemenea, indicăm efectuarea de exerciţii fizice în mod regulat. Suplimentele alimentare sunt de asemenea binevenite, ca o completare la aceste măsuri. Statinele şi celelalte medicamente ce reglează nivelul colesterolului sunt recomandate doar când aceste măsuri nu au reuşit să aducă LDL colesterolul în limitele normale", spune medicul de familie Călin Ciubotaru.

Fibrele elimină excesul

În farmacii există o varietate de suplimente pe bază de fibre vegetale solubile extrase din diverse cereale (in, ovăz, orz roşu) şi din fructe (în special din mere). Acizii biliari, cei care sunt responsabili de digestia grăsimilor din alimentaţie, „atrag" excesul de colesterol din circulaţia sanguină. Fibrele pe care le consumăm absorb, la rândul lor, acizii biliari şi îi elimină din organism.

Omega 3 reface echilibrul grăsimilor

Cele mai populare suplimente alimentare pentru scăderea nivelului colesterolului sunt acizii graşi Omega 3, extraşi din anumite seminţe (cel mai adesea, de in) sau comercializate sub formă de uleiuri de peşte (de obicei din somon sau din hering). Acizii graşi Omega 3 scad nivelul LDL-colesterolului şi îl cresc pe al celui „bun" (HDL). Un alt supliment alimentar a cărui proprietate de scădere a colesterolului „rău" a fost dovedită de studii este cel pe bază de spirulină.

Beneficiile pe care le aduce această algă se datorează aceloraşi acizi graşi Omega 3. Aceste suplimente se administrează pe o perioadă îndelungată pentru a avea efect (una-trei luni), dar cel mai bine este să respectaţi întocmai indicaţiile din prospect, pentru că durata de tratament depinde de compoziţia fiecărui produs.

Coenzima Q10 protejează vasele

Suplimentele alimentare care conţin coenzima Q10 au proprietatea de a reduce nivelul colesterolului „rău". Cercetările au arătat că această coenzimă este foarte importantă pentru buna funcţionare a sistemului cardiovascular.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite