Măsuri de supravieţuire pe caniculă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Măsuri de supravieţuire  pe caniculă
Măsuri de supravieţuire pe caniculă

Temperaturile de peste 35 de grade Celsius necesită schimbarea obiceiurilor alimentare. Adoptarea unei diete bogate în fructe şi în legume proaspete şi consumul ridicat de lichide sunt principalele măsuri care trebuie luate pe durata verii.

Necesarul zilnic de lichide poate fi completat prin consumul unor alimente bogate în apă.

Acestea previn deshidratarea, deoarece lichidul din fructele şi din legumele proaspete este mai uşor asimilat de organism decât apa băută. În plus, cu ajutorul acestor alimente, putem înlocui şi mineralele pierdute prin transpiraţie.

Cele mai hidratante legume sunt pepenii roşii şi galbeni, prunele, castraveţii, dovleceii şi roşiile. Şi lactatele sunt indicate în această perioadă.

De exemplu, un pahar cu iaurt oferă aceeaşi hidratare ca un pahar de apă. Însă specialiştii vă sfătuiesc să consumaţi numai alimente proaspete, achiziţionate din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale pentru păstrarea alimentelor.

Un pahar cu apă la 15-20 de minute

Totuşi, aportul de apă nu poate fi asigurat numai prin alimentaţie. De aceea, specialiştii ne recomandă să ne hidratăm des, fără a aştepta să apară senzaţia de sete.

În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 15-20 de minute. De această recomandare trebuie să ţină cont mai ales femeile însărcinate, bătrânii şi bolnavii cronic, atrage atenţia Ministerul Sănătăţii Publice.

Nou-născuţii şi copiii au nevoie în mod regulat de lichide, chiar dacă nu se plâng de sete. Cele mai indicate băuturi sunt apa plată sau ceaiul slab îndulcit şi sucurile naturale din fructe făcute în casă, fără adaos de conservanţi.

Carnea şi alcoolul, neindicate

Un alt sfat de care este bine să ţineţi cont pe timp de vară este să limitaţi consumul de produse bogate în grăsimi: carne, mezeluri, unt sau margarină.

De asemenea, nu consumaţi alcool (nici măcar bere), deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Evitaţi pe cât posibil băuturile cu un conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase). 

Atenţie la produsele perisabile!

În timpul verii, este indicat să se evite consumul produselor perisabile.

„Cremele şi prăjiturile care au în compoziţie ou, îngheţata, frişca, dar şi lactatele ţinute în condiţii improprii sunt alimente care se alterează uşor în această perioadă. Ele nu trebuie consumate de pe o zi pe alta“, ne sfătuieşte medicul de familie Călin Ciubotaru.

Topul celor mai „apoase“ alimente

Castravete     96 la sută
Roşie         95 la sută
Dovlecel    94 la sută
Salată verde    93 la sută
Pepene roşu     92 la sută

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite