Măsuri contraceptive pe termen lung

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele care nu îşi mai doresc copii pot recurge la sterilizarea chirurgicală, o procedură cu eficienţă de aproape sută la sută. Această metodă de contracepţie nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală, însă nici nu diminuează libidoul. În cele mai multe cazuri, este ireversibilă.

Pentru că şansele de obţinere a unei sarcini sunt infime (în cazul în care femeia revine asupra deciziei), sterilizarea feminină prin ligaturarea trompelor trebuie făcută cu discernământ.

„Este indicat ca femeia să se gândească foarte bine la această intervenţie şi să nu o facă în tinereţe“, recomandă Gheorghe Peltecu, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Filantropia“ din Bucureşti.

Se face şi după naştere

Sterilizarea feminină se realizează de obicei prin laparoscopie, sub anestezie locală şi presupune blocarea sau tăierea trompelor uterine. Fecundarea devine imposibilă, pentru că, în urma obturării corecte a trompelor uterine, se împiedică
venirea în contact a spermatozoizilor cu ovulul.

Această manevră poate fi realizată şi după naşterea normală sau în timpul cezarienei. „Sterilizarea chirurgicală nu influenţează nici viaţa sexuală şi nici activitatea hormonală a femeii“, subliniază medicul Gheorghe Peltecu. De obicei, nu necesită internare mai mult de o zi, monitorizarea stării de sănătate a pacientei fiind însă obligatorie în cazul în care apar posibile complicaţii, precum infecţii sau hemoragii.

Vasectomia poate creşte libidoul

Şi bărbaţii pot recurge la sterilizarea chirurgicală, denumită, în cazul lor, vasectomie. Intervenţia presupune realizarea unei mici incizii la nivelul scrotului, în vederea blocării celor două tuburi (cunoscute şi sub numele de vase deferente), prin care circulă spermatozoizii. În urma acestei operaţii, spermatozoizii nu vor mai intra în lichidul spermatic, fecundarea devenind imposibilă. Vasectomia nu reduce apetitul sexual al bărbatului. Dimpotrivă, îl poate îmbunătăţi, pentru că elimină grijile legate de o eventuală sarcină.

Metoda nu exclude riscul de contaminare cu boli transmisibile pe cale sexuală, în acest sens fiind necesară folosirea prezervativului. Intervenţia necesită maximum două zile de spitalizare.

Reversibilitatea nu este imposibilă

Există şi posibilitatea ca, din diverse motive, pacienta care a recurs la sterilizare să dorească o operaţie de refacere a structurii trompelor uterine. Operaţia este dificilă, dar realizabilă, mai ales cu ajutorul tehnicilor microchirurgicale. Chiar şi în cazurile când reconstrucţia trompelor uterine se realizează cu succes, acestea vor fi afectate, existând dificultăţi în obţinerea unei sarcini, atrage atenţia medicul Gheorghe Peltecu.

În acest sens, femeia poate recurge la fertilizarea in vitro. „În ceea ce priveşte vasectomia, nici aceasta nu este ireversibilă“, afirmă Dan Mischianu, medic primar urolog la Spitalul Clinic de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila“ din Bucureşti. În acest sens, se poate recurge la vasovasostomie, o operaţie inversă vasectomiei, care are ca scop refacerea chirurgicală a capetelor canalelor deferente. 

Contra cost sau cu trimitere medicală

În general, operaţiile de sterilizare se efectuează la cerere, caz în care pacientul acoperă costul intervenţiei. Însă ele se pot realiza şi cu trimitere medicală. În această situaţie, costul este acoperit din bugetul asigurărilor de stat.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite