Măştile de sezon întineresc pielea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Măştile de sezon întineresc pielea
Măştile de sezon întineresc pielea

Produsele cosmetice preparate în casă din legume şi din fructe proaspete hrănesc şi tonifică tegumentul. Măştile naturale au proprietăţi similare cosmeticelor din comerţ, dar prezintă avantajul că nu conţin conservanţi.

Ingredientele pentru prepararea măştilor cosmetice trebuie să conţină nutrienţi esenţiali pentru sănătatea oricărui tip de piele.

Dintre aceştia, vitamina A ocupă primul loc în cursa antiîmbătrânire, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Urmează calciul care, potrivit celor mai recente studii, ajută pielea să-şi menţină supleţea. Iar acidul folic (vitamina B9) are rolul de a proteja pielea împotriva radiaţiilor ultraviolete şi poluării.

Castraveţii şi morcovii revigorează tenul

Mai ales vara, o mască pe bază de castravete are un efect tonic asupra pielii şi înviorează orice tip de ten. Pentru prepararea acesteia se alege un castravete de mărime potrivită şi se dă pe răzătoarea cu zimţii mici. Se adaugă două linguri de iaurt proaspăt. Masca se aplică pe faţă şi pe gât şi se lasă să acţioneze 15 minute. După aceea, faţa se spală cu apă călduţă.

O altă mască eficientă în cazul tenurilor obosite se prepară din morcovi şi din brânză de vaci: un morcov mai mare se dă pe răzătoarea cu zimţii mărunţi, apoi se adaugă o lingură cu brânză de vaci proaspătă. Pasta obţinută se aplică pe faţă şi se lasă timp de 15 minute. Excesul se îndepărtează cu apă călduţă. Masca se recomandă persoanelor cu tenul normal şi mixt.

Soluţii pentru tenul gras, cu pori dilataţi

Aceste tipuri de ten sunt mai pretenţioase, dar o mască din roşii şi din gălbenuş de ou hrăneşte pielea şi închide porii. Se folosesc trei gălbenuşuri, sucul unei roşii şi o linguriţă de iaurt. Acestea se amestecă bine, iar pasta rezultată se aplică pe faţă cu un tampon, în strat subţire, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Preparatul se păstrează la frigider.

Hidratare după demachiere

După curăţarea tenului este bine să aplicaţi pe faţă măşti pe bază de fructe, care hidratează şi relaxează tegumentul. Mai mult, fructele oferă epidermei vitamine, minerale şi enzime.

Aplicaţi pe obraz pulpa unor fructe foarte bine coapte şi zdrobite: struguri, miez de pepene, caise, piersici. Dacă vreţi să aplicaţi pe faţă doar sucul fructului, se lasă să acţioneze şi pe timpul nopţii. Dimineaţa, spălaţi-vă faţa cu apă călduţă sau, dacă aveţi porii dilataţi, clătiţi-vă cu lapte nefiert.

Caise pentru tenul iritat

Caisele sunt o alegere foarte inspirată în cazul în care aveţi pielea iritată. Acest fruct, bogat în vitamina A, descongestionează pielea şi o menţine elastică.

Alegeţi două caise, îndepărtaţi coaja şi amestecaţi miezul cu două linguri de iaurt. Întindeţi pasta pe obraz cu vârful degetelor. Lăsaţi masca să acţioneze 20 de minute. Aplicaţi amestecul şi pe gât, şi pe decolteu, deoarece şi pielea din aceste zone are nevoie de îngrijire.

Infuzii pentru orice tip de ten

Infuziile din plante se folosesc pentru curăţare sub diverse forme: comprese, pulverizate pe ten sau amestecate cu argilă, amidon, nămol, drojdie de bere sau cu miere, până ce se formează o pastă de consistenţa dorită. Infuziile din muşeţel, nalbă, salvie sunt calmante şi se folosesc pentru pielea uscată şi iritată. În schimb, infuziile din castan, cimbru, levănţică şi albăstrele au acţiune astringentă şi se folosesc în cazul tenurilor grase, cu pori dilataţi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite