Masă tradiţională de Sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

potroace, sarmalele şi dulciurile. O masă bogată şi gustoasă poate fi alcătuită tot din preparate tradiţionale, dar cu calorii mai puţine şi fără riscul indigestiei. Cine nu s-ar bucura de

potroace, sarmalele şi dulciurile. O masă bogată şi gustoasă poate fi alcătuită tot din preparate tradiţionale, dar cu calorii mai puţine şi fără riscul indigestiei. Cine nu s-ar bucura de o friptură cu mirodenii, alături de un vin vechi sau pregătit din fructe? Cine ar refuza un cozonac aromat, doldora de nuci, stafide şi rahat sau un platou de prăjiturele? Iată însă şi câteva sugestii pentru un meniu nonconformist, din care cititorii pot selecta, după pofta inimii. Alături de cei dragi, să aveţi un Crăciun îmbelşugat şi fericit!

Nuferi din cozonac cu fructe
Ingrediente: 600 g făină, câte o linguriţă rasă de scorţişoară, cuişoare, nucşoară, 50 ml ulei de măsline, drojdie proaspătă cât o alună, 100 g zahăr, 250 ml lapte, 3 ouă, puţină sare. Pentru umplutură: 4 banane, 300 g caise deshidratate, 100 g zahăr, arome - esenţă de vanilie, zmeură -, 50 ml apă fiartă şi răcită.

Preparare: Pregătim o cocă din făină, sare şi aromele măcinate. În laptele încălzit topim untul şi adăugăm drojdia şi zahărul. Această maia va fi lăsată la dospit o oră. Apoi o frământăm şi-i adăugăm uleiul, albuşurile şi gălbenuşurile bătute spumă. Sarea o adăugăm la sfârşit. Lăsăm aluatul să crească lângă aragaz. Umplutura o pregătim din bananele şi caisele tăiate mărunt şi înmuiate în esenţe de vanilie şi rom. Când blatul a crescut, îl împărţim în două bucăţi, pe care le întindem pe planşetă. Prima foaie, acoperită cu fructe, va fi pusă într-o tavă lată de cozonac, bine unsă. Din a doua bucată de cocă vom face un rulou pe care-l tăiem în 10 bucăţele rulate ca melcişorii. Acestea le aşezăm deasupra umpluturii. Cozonacul care va avea aspectul unor nuferi va fi lăsat la copt la foc potrivit. Când s-a copt, va fi însiropat cât timp este fierbinte.

Şuncă fiartă în vin cu coriandru
Cantităti: 500 g şuncă (ideală este cea care are şi carne), 2 morcovi, 2 ardei graşi (chiar dacă sunt deshidrataţi), o ţelină, 4 foi de dafin, o lingură de coriandru, 1 l de vin alb de casă, boia dulce, 3 frunze de mentă.

Preparare: Tăiem şunca în felii subţiri, peste care vom presăra sare şi o punem într-un vas acoperit. După 5 zile, o spălăm cu apă călduţă şi o punem la fiert într-o zeamă formată din vinul alb (1 l), 1 l apă fiartă în ajun cu frunzele de mentă, dafin şi coriandru. După o jumătate de oră, vom adăuga la fiert şi legumele tăiate în felii subţiri. După ce a fiert o oră, lăsăm şunca să se răcească în această zeamă. După aceea, o scoatem şi o punem într-o tavă să se usuce. Cine doreşte o pudrează cu boia. O altă variantă este afumarea acestei şunci delicioase. Zarzavatul fiert poate fi folosit drept garnitură.

Cârnaţi cu lămâie la cuptor
Compozitie: carne de porc (2 kg), de vită (1 kg), 1/2 kg slănină, 100 g usturoi pisat, piper şi sare (opţional), coaja de la o lămâie, o linguriţă de nucşoară.

Preparare: Carnea şi slănina le trecem prin maşina de tocat, căreia îi montăm o sită cu ochiuri mai mari. Pasta obţinută se amestecă, în continuare, cu mirodeniile, iar usturoiul îl adăugăm sub formă de mujdei. Compoziţia se omogenizează cu puţină supă de oase şi se amestecă foarte bine înainte de a umple maţele. Cârnaţii se înţeapă din loc în loc pentru ca aerul să iasă din maţele umplute. Cârnaţii se fierb la foc potrivit, timp de o oră. În acest fel, când îi punem la prăjit, nu mai crapă.

Pate de somon cu hrean
Ingrediente: 200 g somon afumat, o lămâie, 2 căţei de usturoi, o linguriţă hrean ras, sare şi cimbru măcinat, după gust, patru linguriţe de iaurt, mărar proaspăt.

Preparare: Peştele îl tăiem mărunt şi îl amestecăm împreună cu zeama şi coaja rasă de la o jumătate de lămâie într-un mixer. După ce se omogenizează, adăugăm iaurtul, usturoiul pisat şi, la final, hreanul, sarea şi cimbrul. Acest pateu se serveşte pe pâine prăjită şi deasupra se asezonează cu mărar tocat.

Ciorbă de potroace cu mentă
Cantităţi: 500 g măruntaie de pasăre (inimi, pipote) şi tacâmuri, 4 cepe, 4 fire de praz, 3 linguri de orez, 2 ouă, 200 g iaurt, 1 l zeamă de varză murată, 300 g zarzavat (morcov, ţelină, cartofi), leuştean, pătrunjel verde, 2 linguriţe cu mentă uscată.
Preparare: Se pune carnea la fiert şi se spumează. Apoi adăugăm zarzavaturile şi ceapa, tăiate mărunt. După ce fierb, timp de o oră la foc potrivit, adăugăm orezul care va fierbe, împreună cu celelalte ingrediente, timp de 15 minute. Adăugăm zeama de varză murată şi lăsăm ciorba să mai clocotească de 4-5 ori. Stingem aragazul şi punem iaurtul amestecat cu ouăle. Asezonăm ciorba cu menta fărâmiţată şi celelalte verdeţuri.

Cremă de sfeclă cu stafide şi busuioc
Cantităţi: 6 sfecle mari, 2 cepe de mărime potrivită, 100 ml ulei, 750 ml supă de legume, 250 g caise uscate, 250 ml suc de portocale, 100 g stafide, busuioc măcinat mărunt.
Preparare: Coacem sfecla în cuptor şi, după ce se răceşte, o curăţăm şi o dăm prin răzătoare cu zimţii mici. Adăugăm supa de legume şi punem acest amestec la foc mic. În alt vas vom căli ceapa timp de 10 minute, apoi adăugăm fructele trecute prin maşina de tocat, sucul de portocală şi busuiocul măcinat. Acest sos îl turnăm când s-a mai răcit peste piureul de sfeclă, dar nu amestecăm cele două compoziţii.

Un aperitiv: Sacul lui Moş Crăciun
CantităŢi: 4 mere, 4 portocale, 4 morcovi, 10 roşii mai mari, 4 gogonele, 100 g boabe de porumb fiert, o ceapă, mărar, rozmarin, o salată verde, 200 g măsline.

Preparare: Se curăţă legumele, cu excepţia roşiilor, şi se pun la fiert. Din aceste ingrediente se prepară un piure în care amestecăm măslinele, gogonelele şi 4 roşii tăiate în cubuleţe, porumbul şi verdeaţa. În final se adaugă merele rase şi portocalele tăiate mărunt. Se asezonează cu mărar şi rozmarin pentru a uşura digestia. Fiecare porţie din această salată se aşază pe o frunză de salată verde, iar deasupra se pun feliuţe de roşii tăiate peştişor, încât să semene cu sacul lui Moş Crăciun.

Sarmale de varză acră cu carne de curcan şi nuci
Ingrediente: 750 g carne de vacă şi de curcan, două verze acre, o ceşcuţă de orez, 2-3 crenguţe de busuioc, 3 cepe, miezul de la o franzelă, 200 g miez de nucă măcinată, 4 linguri de iaurt şi sare după gust.

Preparare: Carnea tocată se înăbuşă împreună cu ceapa, orezul, miezul de nucă şi sarea. Ultimele se adaugă franzela şi busuiocul. După ce se rulează, sarmalele se aşază în cratiţă - alternând un rând de varză şi unul de sarmale. Umplem cratiţa cu un amestec de zeamă de varză, apă şi bulion, în cantităţi egale. Când sunt rumenite se mai adaugă suc de roşii. Se servesc fierbinţi, cu ardei (verde sau uscat), cu iaurt şi mămăliguţă.

Tort "Bănuţul lui Moş Crăciun"
ngrediente: 6 ouă, 7 linguri de ulei de măsline, 10 linguri de zahăr, un praf de copt, 7 linguri de făină, 50 g stafide, 150 g nuci şi arahide măcinate, coajă rasă de portocale şi lămâie, o monedă de argint, 300 g frişcă, două kiwi, o mandarină, boabe de struguri, sare - un vârf de cuţit, dulceaţă de caise sau vişine.

Preparare: Frecăm foarte bine gălbenuşurile cu zahărul. În etapa următoare, adăugăm uleiul, făina şi sarea. Apoi vom bate albuşurile spumă şi le adăugăm în vasul cu gălbenuşuri. Punem în compoziţie praful de copt, stafidele, cojile de citrice, rase şi bănuţul. Compoziţia o turnăm într-un vas uns cu unt şi tapetat cu făină sau pesmet şi va fi coaptă la foc potrivit. După ce blatul s-a copt, îl aşezăm pe un platou, îl lăsăm să se răcească şi după aceea îl tăiem în două. Între aceste foi vom pune dulceaţă de caise sau vişine. Tortul va fi decorat cu frişcă; deasupra vom aşeza un ornament din fructe. Cine va găsi bănuţul în felia sa de tort va avea belşug până la Crăciunul următor.

Ce băuturi oferim oaspeţilor?
O masă de sărbătoare începe cu aperitive - vişinată fără mult zahăr, ţuică şi bitter. Dacă sunt preferate brânzeturile, acestea sunt servite cu vinuri seci sau demiseci. Pentru iubitorii de peşte, vom pregăti un vin sec. Dacă oaspeţii preferă pateuri şi salate de crudităţi, vor putea bea vinuri uşoare, albe. La diversele preparate din carne de pasăre, porc şi viţel, oaspeţilor le oferim un vin roşu, dar nu prea tare. În schimb, la meniurile din carne de vită, berbec sau vânat sunt ideale vinurile roşii mai tari. La desert, vinurile albe, dulci şi răcoritoare, precum Murfatlarul sau Tămâioasa, vor garanta mesenilor buna dispoziţie, iar gazda va primi felicitări la... scenă deschisă. (L. Ivan)

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite