Masa de Crăciun, în culorile curcubeului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Portocaliul din citrice previne îmbătrânirea, în timp ce verdele din ardei şi din salată reglează tranzitul intestinal. Culorile mâncărurilor  şi ale băuturilor sunt esenţiale în menţinerea unei stări bune de sănătate pe tot parcursul Sărbătorilor.

Pentru a vă asigura întregul necesar de vitamine şi minerale, de pe masa de Crăciun nu trebuie să lipsească nicio culoare.

 Astfel, fructele galben-portocalii refac stocul de antioxidanţi din organism, necesari în menţinerea sănătăţii ţesuturilor, iar legumele verzi (ardei, salate) conţin clorofilă, care detoxifiază organismul şi reglează tranzitul intestinal.

„Ardeiul roşu are capsaicină, care are efect vasodilatator”, subliniază profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Alimentele de culoarea roşie sunt esenţiale. De exemplu, licopenul din roşii previne cancerul de prostată.

Carnea, în alb şi negru

În ceea ce priveşte carnea, albul şi negrul sunt culorile care predomină. Specialiştii recomandă carnea albă de peşte, bogată în acizi esenţiali, care vă dau energie. Carnea albă de curcan (în special pieptul) este de preferat datorită conţinutului scăzut de grăsimi.

„Carnea neagră, de vânat, este slabă şi foarte nutritivă. Dacă nu este însă corect preparată (marinată în diferite sosuri aromate), poate fi indigestă. De aceea, nu se recomandă copiilor sub şase ani”, mai spune profesorul Mencinicopschi.

Vinul roşu conţine mai puţine E-uri

Negrul este de preferat şi în alegerea pâinii. În locul celei tradiţionale, albă, nutriţioniştii vă recomandă o pâine cât mai închisă la culoare, din făinuri în amestec (orz, ovăz, grâu).

O astfel de pâine conţine vitaminele B, care nu mai există în făina albă, foarte prelucrată. Înainte de fiecare masă consumaţi o băutură aperitiv (votcă, coniac), care îmbunătăţeşte digestia. Evitaţi cocktailurile şi lichiorurile colorate, care „cad greu” din cauza coloranţilor artificiali şi a combinării alcoolului cu zahăr.

În timpul mesei puteţi consuma un pahar-două de vin, neapărat roşu, dacă este din comerţ. Deşi niciun vin industrial nu este sigur, cel roşu are o cantitate mai mică de sulfiţi (substanţe nocive, cu efect neurotoxic) decât cel alb.

Dacă pe termen lung, sulfiţii afectează ficatul şi creierul, pe termen scurt cauzează dureri de cap puternice.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite