Martorii lui Iehova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

în România, în Târgu Mureş. Ulterior, activitatea se extinde, ajungând să aibă în 1990 un număr de aproximativ 19.000 de membri, pentru ca în prezent să depăşească 38.000. Aşa cum s-a

în România, în Târgu Mureş. Ulterior, activitatea se extinde, ajungând să aibă în 1990 un număr de aproximativ 19.000 de membri, pentru ca în prezent să depăşească 38.000. Aşa cum s-a întâmplat şi se mai întâmplă şi astăzi în anumite ţări civilizate (Franţa, Germania), datorită comportamentului inadecvat faţă de legile de drept, această mişcare are probleme fiscale sau juridice. La nivel mondial, mişcarea numără în jurul a şase milioane de adepţi.

Fortăreaţa centrală, apărată de camere video
Mărturisim ne-a fost destul de greu să-i convingem pe oficialii cultului să se întâlnească cu noi. Oricum, comportamentul secretos i-a determinat să refuze ferm prezenţa unui fotograf. Am fost primiţi la sediul central al cultului, aflat în Bucureşti, într-o clădire nouă, imensă, înconjurată de un zid înalt şi gros, precum o fortăreaţă. Totul este securizat prin camere video şi un sistem centralizat de monitoare. Dat fiind şi faptul că în aceeaşi clădire există şi una dintre sălile de întrunire - numită "Sala Regatului" - l-am întrebat pe vicepreşedintele Gabriel Negroiu, care ne-a fost interlocutor, de ce atâta secretomanie. Răspunsurile sale însă, ca întreaga discuţie aproape, au fost pline de tăceri sau pe lângă subiect... Unul dintre imperativele cerute adepţilor este că "trebuie să rămână separaţi de lume" - astfel, comportamentul secretos pare a avea autojustificări biblice. Gabriel Negroiu a aderat în jurul vârstei de 30 de ani la această credinţă, graţie unor predicatori. Este absolvent de filologie, a predat ca profesor de engleză. Foarte suspicios, se fereşte să ne dea alte informaţii de ordin personal. El ne spune că "în realitate" istoria mişcării ar începe chiar de la Abel, citându-ne din versetele biblice. Martorii lui Iehova folosesc o Biblie tradusă din limba engleză, aşadar nu cea a lui Cornilescu, precum alţi neoprotestanţi. Deoarece interlocutorul nostru este filolog, l-am întrebat dacă nu-l deranjează imperfecţiunile de traducere o dată ce aceasta este atât de ocolitoare. Ne-a răspuns că nu vede o problemă majoră.

Un martor are de convertit 566 de români
Conform Anuarului pe 2006 România, are un "vestitor" la 566 de oameni. Comparativ proporţia din Bulgaria este de 1 la 5.286. De aceea, una dintre ocupaţiile principale ale celor aproape 40.000 de "martori" existenţi astăzi în România este promovarea propriei credinţe. Conform broşurii ce ne-a fost pusă la dispoziţie (intitulată "Martorii lui Iehova din România"): "Azi, în România şi pretutindeni, Martorii lui Iehova se străduiesc să treacă pe la fiecare casă, dacă este posibil de câteva ori pe an. Ei încearcă să converseze câteva minute cu locatarul pe baza unui subiect biblic de interes. Martorul poate stabili să revină pentru discuţii suplimentare la o dată ulterioară convenabilă. El oferă publicaţii care explică Biblia şi, dacă locatarul doreşte, se iniţiază un studiu biblic la domiciliu. Toate acestea sunt gratuite". L-am întrebat pe vicepreşedintele Negroiu câte săli de întrunire există în ţară. Plin de reticenţă, acesta se face a nu şti, spunându-ne "multe". Ulterior, consilierul său numit Florin Manoliu ne destăinuie că ar fi peste 300 de săli - ceea ce adepţii numesc "Sala Regatului". În aceste săli, adepţii studiază pas cu pas diverse învăţături biblice, însoţite de cântări. Ei se mândresc cu faptul că în "Sala Regatului" nu există nici un fel de imagini sau crucifixe, căci o altă convingere de-a Martorilor este că "Cristos a murit pe un stâlp, nu pe o cruce". Aflăm de la vicepreşedinte că o sală este frecventată de mai multe comunităţi (numite "congregaţii"), că aceste comunităţi sunt slujite de presbiteri şi administrate de "slujitori ministeriali". Martorii lui Iehova practică numai botezul adulţilor, botez care poate fi săvârşit de oricare dintre adepţi. Singura sărbătoare pe care o recunosc este echivalentul a ceea ce alţi protestanţi numesc "Cina Domnului", numită în cazul de faţă "Comemorare". Conform calendarului lunar, "Comemorarea" din acest an urmează să fie pe data de 12 aprilie. Dl Negroiu ne declară: "Nu marcăm în nici un fel Învierea dacă Biblia nu o recomandă", iar Crăciunul, în viziunea Martorilor, nu este decât o sărbătoare a saturnaliilor, astfel încât nu o recunosc.
În broşura în care sunt stipulate "convingerile Martorilor lui Iehova" se spune că "nu trebuie să participe la mişcările interconfesionale". Iată şi motivul pentru care a fost singurul cult din România care nu a participat la consultările legate de noua lege a cultelor. Nu există nici relaţii de dialog cu alte culte, întrucât dl Negroiu ne spune: "Lucrarea pe care o avem de făcut este atât de importantă, are o pondere uriaşă. ştiţi de ce? Fiindcă salvează vieţi!...". Se pare că toate celelalte culte intră în ceea ce Martorii numesc peiorativ "Babilonul cel Mare". Întrebându-l pe Gabriel Negroiu dacă există vreun alt cult care să nu facă parte dintr-un asemenea amalgam, acesta a ocolit răspunsul cu dibăcie lăsând să se înţeleagă că Martorii sunt singurii din lume care au adevărata credinţă.
Acest radicalism îi determină pe adepţi să recurgă la acţiuni de promovare foarte agresive. Anual, ei organizează mai multe congrese în săli de sport şi pe stadioane - congrese foarte mediatizate prin afişe şi împrăştiere de broşuri sau reviste (ex. "Turnul de veghe") pentru a aduce noi adepţi. Cu acest prilej, noii adepţi sunt botezaţi, tot pe stadioane, în bazine special amenajate... Datorită acestor acţiuni, numărul simpatizanţilor ar fi, conform celor susţinute de G. Negroiu, de ordinul a 80.000. Cei mai abili Martori, cei care "au o pondere mai mare în predicare", sunt numiţi "pionieri". Dar fiecare Martor (numit şi "vestitor") este dator să fie un propagandist al credinţei.

Corpul de guvernare Mondial
Organizarea la nivel mondial este unitară. Sediul general se află la New York, unde există un aşa-numit "Corp de Guvernare" (mondial) format din 12 martori ("bătrâni") care sunt aleşi pe viaţă pe criterii de maturitate spirituală. Secretomania cu care se înconjoară nu l-a făcut decât cu greu pe vicepreşedinte să ne spună cele de mai sus, dar nu şi felul în care sunt aleşi conducătorii cultului. De asemenea, a refuzat să ne spună care sunt cei din conducerea actuală din România, conducere autointitulată "structură teocratică", decât că "noi aplicăm organizarea care se face la nivel mondial". Cu alte cuvinte, pare să existe o formă de "guvernare" locală (care ţine cont şi de faptul că trebuie să ţină seama de legile interne ale fiecărei ţări).
L-am întrebat pe dl. Gabriel Negroiu dacă au primit donaţii din afara ţării pentru ridicarea impozantului sediu central. După ce a susţinut că a fost ridicat prin munca voluntară a adepţilor din ţară şi din străinătate veniţi special pentru asta, vicepreşedintele Martorilor lui Iehova a mai ocolit o dată un răspuns deschis...
Gabriel Negroiu ne spune că "toată lucrarea noastră, pe întregul glob, este susţinută prin donaţii". Din ce trăieşte actualmente, odată ce nu mai predă ca profesor? - îl întrebăm pe vicepreşedinte. Ne răspunde că primeşte o "subsidie", dar refuză să ne spună cât este aceasta. După o discuţie mai lungă, dl. Negroiu ne asigură că una dintre "profeţiile lui Iisus" este "să-i iubesc pe toţi oamenii". L-am întrebat dacă domnia sa trăieşte acest principiu. Ne-a spus că este o evidenţă. Apropo de "iubire", l-am întrebat la despărţire, fără să mai pretindem vreun răspuns, de ce s-a uitat urât la reporterul prea insistent care l-a întrebat deschis, ceea ce nu i-a convenit, inclusiv despre problemele financiare...

Doctrina Martorilor lui Iehova justifică agresivitatea cu care îşi promovează credinţa. Adepţii cred în iminenţa unui "Regat al lui Dumnezeu" care este un "guvern ceresc condus de Regele Iisus Cristos şi de cei 144.000 de persoane alese dintre oameni pentru a domni împreună cu el". De unde şi lupta pentru a face parte dintre cei aleşi. Profeţii adepţilor consideră că, "în 1914, Regatul a început să domnească" - ceea ce presupune în subtext că adepţii sunt deja nişte aleşi. Iar "Corpul de Guvernare" joacă un rol excepţional odată ce "Regatul lui Dumnezeu va distruge în curând guvernele omeneşti, iar pământul va fi transformat în paradis"(...). Mai mult, fiindcă după 1914 ei consideră că "Satan a fost aruncat pe pământ" (pentru a guverna) este o clară formă de diabolizare a tuturor guvernelor oficiale. (vezi cartea intitulată "Ce ne învaţă în realitate Biblia", pag. 85).

Integrarea în societate a Martorilor lui Iehova este îngreunată de un alt imperativ, interpretând abuziv preceptele biblice (1 Timotei 5.8), aceştia sunt îndemnaţi "să refuze ceea ce urăşte Iehova" adică: "Refuzul de a te îngriji de familie" (...) (vezi cartea "Ce ne învaţă Biblia, pag. 122).

Una dintre cele mai controversate probleme ridicate de Martorii lui Iehova este cea legată de refuzul acestora de a accepta transfuziile de sânge: "Introducerea de sânge în corp intravenos sau pe cale orală constituie o încălcare a legilor lui Dumnezeu". Gabriel Negroiu ne-a spus că are copii. De aceea, l-am întrebat dacă într-un caz, nedorit, de forţă majoră ar fi dispus să doneze sânge pentru salvarea vieţii unuia dintre copiii săi. Gabriel Negroiu a refuzat să ne răspundă direct la această problemă. Am găsit însă o explicaţie într-una din cărţile care sunt împrăştiate de mişcare în scop propagandistic: "Să presupunem că medicii îi spun (unui adept aflat într-o stare foarte gravă) că va muri dacă nu i se va face transfuzie" . Adeptul este îndrumat să caute oricare altă formulă de salvare, dar nicidecum cea legată de transfuzia de sânge întrucât nu va putea încălca "legea lui Dumnezeu doar pentru a-şi prelungi puţin viaţa" (...)

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite