Marii inamici: bolile de inimă şi cancerele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

25 la sută din bolile românilor sunt cauzate de alimentaţia deficitară. Numărul persoanelor cu boli de nutriţie şi de inimă este în creştere.  

Cancerul, afecţiunile cardiovasculare şi cele digestive sunt printre bolile cel mai frecvent întâlnite la români. Pentru majoritatea afecţiunilor, medicii incriminează alimentaţia bogată în grăsimi şi săracă în vitamine şi minerale. Pe de altă parte, de vină pentru incidenţa crescută a cazurilor de cancer la plămâni este fumatul.

Analizele anuale depistează hipertensiunea


Ultimele date statistice arată un procent îngrijorător al celor care suferă de boli de inimă. Peste 60 la sută din decese survin din cauza bolilor cardiovasculare, apreciază Mircea Cinteză, medic primar cardiolog. Jumătate din acestea sunt cauzate de infarctul miocardic acut, iar altă jumătate, de accidentele vasculare cerebrale.

”După vârsta de 40-45 de ani, oamenii ar trebui să meargă neapărat la medic să-şi facă analizele. Prin investigaţiile anuale, se poate depista uşor riscul de hipertensiune arterială, principala cauză a bolilor cardiovasculare”, susţine medicul cardiolog.

Cancerul de prostată, blestemul bărbaţilor

După accidentele cardiovasculare, pe locul doi în topul bolilor cu frecvenţă mare se numără majoritatea tipurilor de cancer, spun specialiştii. La bărbaţi, cea mai mare incidenţă o are cancerul de prostată, în timp ce la femei, cancerul genital ocupă un loc fruntaş. Ambele ar putea fi prevenite sau tratate din timp prin controale regulate.

“La bărbaţi, cancerul pulmonar vine imediat după cel de prostată. Fumatul şi modul de viaţă haotic sunt cauzele principale de îmbolnăvire”, comentează medicul Cezar Irimia, vicepreşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Şi depresiile afectează românii într-un procent destul de ridicat.”Un român din trei poate avea în timpul vieţii o tulburare psihică din cauza condiţiilor de trai. Majoritatea pacienţilor care vin la noi la spital sunt şomeri, au probleme cu alcoolul şi o situaţie materială precară”, spune psihologul Alexandru Paziuc.

El susţine că, în acest moment, este în desfăşurare un studiu prin care se urmăreşte o centralizare a numărului de români afectaţi de bolile psihice.

Un milion de diabetici, neoficial

Incidenţa bolilor de nutriţie a crescut în România în ultimii ani, numărul cazurilor de îmbolnăvire înregistrate ajungând de la 86.000, în 1992, la 283.000, în 2005. În prezent sunt aproximativ  600.000 de persoane cu diabet, dar numărul lor real ar putea fi de un milion.

Bolile aparatului digestiv reprezintă  al cincilea factor care cauzează mortalitatea în România. Specialiştii insistă asupra faptului că incidenţa bolilor cronice este tot mai mare din cauza abundenţei produselor alimentare pe piaţă, a educaţiei precare a consumatorilor privind alimentaţia şi a  stilului de viaţă sedentar sau dezorganizat.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite