Magneţii scad riscul de apariţie a infarctului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu realizat la Universitatea „Temple“ din Michigan, SUA, arată că expunerea la un câmp magnetic scade vâscozitatea sângelui, ceea ce contribuie la prevenirea atacului de cord la fel de eficient ca aspirina.

Specialiştii au ajuns la această concluzie pornind de la ideea că un dispozitiv care utilizează magneţi pentru a reduce vâscozitatea combustibilului ar putea acţiona într-un mod asemănător şi asupra sistemului circulator uman, celulele roşii din sânge conţinând fier.

Vâscozitatea sângelui, redusă cu 20-30%

Cercetătorii americani au expus un grup de persoane, timp de un minut, unui câmp magnetic de o intensitate similară unui dispozitiv de imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM), adică 1,3 Tesla. În urma testelor, specialiştii au constatat că gradul de vâscozitate sangvină a fost redus cu 20-30%.

Oamenii de ştiinţă pun aceste rezultate pe seama faptului că fluxul magnetic polarizează celulele roşii, grupându-le în lanţuri mici, ceea ce facilitează curgerea sângelui. Aceste lanţuri sunt mai mari decât o celulă dintr-un organism uman şi se orientează către centrul fluxului sangvin, reducând frecarea de pereţii vaselor de sânge.

În acest fel se reduce vâscozitatea sângelui, iar acesta circulă mai repede. După oprirea dispozitivului care producea acel câmp magnetic, vâscozitatea sangvină a revenit treptat la valoarea iniţială, pe parcursul câtorva ore. 

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite