Mafia italiană băga bani în contul "Averii Diavolului" de la Geneva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureşti era condus de Dan Voiculescu, este prezentată ca aparţinând în realitate lui Nicolae Ceauşescu. Conturi şi operaţiuni secrete prezentate într-un raport secret de acum şase ani.300

Bucureşti era condus de Dan Voiculescu, este prezentată ca aparţinând în realitate lui Nicolae Ceauşescu. Conturi şi operaţiuni secrete prezentate într-un raport secret de acum şase ani.
300 de milioane USD în 25 de conturi
Conform raportului, au fost identificate 25 de conturi tranzitorii utilizate pentru alimentarea conturilor REA (Fondul de Rezervă de stat din operaţiuni comerciale ICE Dunărea) şi REB (Fondul Rezervă de Stat din operaţiuni speciale), precum şi pentru efectuarea de plasamente în depozite externe. Conturile respective erau alimentate cu sume provenite din operaţiuni de aport valutar (AVS) realizare de Securitate şi ICE Dunărea, unitatea acoperită a serviciilor secrete comuniste care se ocupa de comerţul exterior. La nivelul anului 1989 s-a stabilit că au fost constituite, prin intermediul a 20 din conturile amintite, depozitele bancare în valoare de 62.024.181 USD şi 235.267.422 mărci germane, adică aproape 300 milioane de dolari. Raportul menţionează că "nu au fost identificate documente care să ateste reîntoarcerea sumelor menţionate, ci doar a dobânzilor aferente, în conturile ICE Dunărea sau în alte conturi bancare". În acelaşi timp, este citată o adresă a BRCE destinată ICE Dunărea în care se confirma, la 25 decembrie 1989, "existenţa sub controlul BRCE, în depozite externe purtătoare de dobândă, a 32.500.000 de USD şi a 132.000.000 de mărci germane", deci doar a aproximativ jumătate din soldul transferat.
Operaţiuni secrete Securitate - Mafia italiană
Conform raportului, a fost stabilită, de asemenea, existenţa unor conturi în străinătate (Elveţia, SUA, Germania) care erau active la începutul anilor "80. Aceste conturi erau folosite pentru încasarea unor comisioane confidenţiale. Patru dintre aceste conturi, deschise la banca USB - filialele din Basel şi Geneva - aparţineau firmei Danamia N.V., controlată de Securitate şi înregistrată sub numele unui cetăţean olandez în Insulele Antile Olandeze. În cele patru conturi a virat bani inclusiv mafia italiană. Raportul spune că 520.000 USD au intrat în contul 207.681.60 D de la USB Geneva - comision transferat de mafioţi prin intermediul firmei Balmex AG din Basel în cadrul operaţiunii Mediaş. Raportul menţionează că "nu s-a putut stabili din documentele identificate destinaţia finală a sumelor colectate" şi că "nici una din încasările menţionate nu a fost înregistrată în rapoartele de activitate de la Bucureşti".
Comisioane pentru un agent acoperit din Austria
Raportul se referea şi la cazul unei firme austriece, Dobias, condusă de Nathan Skolet, un cetăţean austriac de origine română. Acesta încasa în numerar 10 la sută din valoarea facturilor emise de către ICE Dunărea pentru firma austriacă. Astfel, în perioada 1986-1989, Skolet a ridicat circa 9 milioane USD de la BRCE din "suprafacturarea mărfurilor livrate". Nathan Skolet era un prieten apropiat al lui Marin Ceauşescu, la aceea vreme şeful Agenţiei Economice de la Viena. Potrivit raportului, "există informaţii" că banii luaţi de Skolet erau scoşi din ţară prin intermediul valizei diplomatice, dar nu se ştie la cine au ajuns aceste sume.
Raportul menţionează că "există indicii de natură operativă că firma austriacă Dobias era o societate mixtă româno-austriacă constituită în mod confidenţial", adică că, de fapt, era firma Securităţii. Se mai menţionează un fapt foarte important şi anume că "documentele aflate în arhiva ICE Dunărea indică posibilitatea ca o parte a comisionelor preluate de firma Dobias să fi fost returnate la Viena, în conturi secrete deţinute de cetăţeni români".

Investigaţiile de după 1989, oprite la comandă politică
După decembrie 1989 au fost create mai multe comisii care să ancheteze unde sunt banii dictatorului Ceauşescu. Mai mult însă de ochii lumii, deoarece, de fiecare dată, la scurt timp după declanşarea investigaţiilor acestea să fie oprite. La începutul anului 2000 a fost creată o nouă comisie formată din procurori şi reprezentanţi ai SIE. La un moment dat a fost realizat un raport despre conturile Averii Diavolului, prezentat acum de Adevărul. Raportul, ca şi cercetările asupra acestuia, au fost oprite după ce PSD a câştigat alegerile din decembrie 2000.

Crescent, firma lui Ceauşescu
O parte importantă a raportului se referă la firma Crescent, acolo unde a lucrat Dan Voiculescu. Acesta a repetat în mai multe rânduri că firma Crescent ar fi fost una controlată din Cipru, însă raportul îl contrazice. "Există indicii că firma Crescent-Cipru a fost o proprietate românească, constituită confidenţial, actul juridic public de constituire era dublat de un act juridic secret", se indică în documentul menţionat. Sunt citate declaraţiile făcute de Naş Leon, adjunctul şefului fostei Gospodării de Partid, conform căruia "Crescent era o societate mixtă româno-cipriotă" . De asemenea, este prezentată şi declaraţia lui John Edgington, unul dintre "proprietarii" menţionaţi în actul public de constituire a companiei, care a spus, în 1989, că "firma Crescent este proprietatea lui Ceauşescu".
În raport se mai menţionează că "relaţia dintre directorul sucursalei Crescent-Cipru la Bucureşti, Dan Voiculescu, şi ICE Dunărea a fost una foarte specială şi atipică. Astfel, s-au identificat cazuri în care notele de protocol întocmite după încheierea unor negocieri comerciale îl menţionează pe Voiculescu drept "membru al delegaţiei române" (NC 5907 din 3 decembrie 1987, dosar 211, Protocol) şi chiar membru al delegaţiei ICE Dunărea (NC 1165 din 22 aprilie 1989, dosar 211, Protocol).
Firma Crescent-Cipru a mai fost, conform raportului, acţionară în cadrul firmelor Balkanmar şi Intermar (navlosire). "Cele trei companii deţineau, conform verificărilor efectuate, o poziţie absolut privilegiată în relaţia lor comercială cu ICE Dunărea, prin intermediul lor fiind efectuate majoritatea operaţiunilor derulate de către Serviciul 6 (77% în 1988 şi 62% în 1989)", se mai arată în document.
Firma lui Voiculescu nu a plătit mai multe exporturi
Conform raportului citat, "în urma evaluărilor de tablă, ţevi şi oţel beton efectuate de ICE Dunărea în favoarea firmei Crescent-Cipru, există suspiciunea cu privire la neîncasarea unor livrări efectuate cu precădere la sfârşitul anului 1989". Este citată o notă de convorbire din 25 martie 1989 la care au participat Dan Voiculescu şi conducerea ICE Metalexportimport împreună cu ofiţerul Popoiu Ioan de la ICE Dunărea. Din această discuţie rezultă, conform raportului, că "Dan Voiculescu a cerut să se extindă termenul de plată convenit iniţial cu cele două firme româneşti la 120 de zile de la livrarea mărfii". Concluzia: "de aici pornesc deficienţe legate de ultimele livrări efectuate în 1989 pentru care nu există nicio dovadă că s-a realizat plata". În mod concret, raportul se referă la opt nave care au plecat din portul Constanţa spre SUA, Turcia, Egipt şi Canada.
Comisioane confidenţiale, neachitate
Raportul mai indică faptul că firma Crescent nu ar fi plătit comisionele către ICE Dunărea. Este vorba de operaţiunea "Alumina". Este prezentat conţinutul unei "note informative" despre o întâlnire între D. Teodoru, reprezentantul firmei Crescent-Cipru, şi Alexandru Vornic, de la ICE Dunărea, unde s-a ridicat problema neplăţii comisioanelor amintite. Conform raportului, "din verificarea documentelor identificate până în prezent în arhiva operativă rezultă că acţiunea
Alumina
a fost închisă fără să se încaseze întreaga sumă convenită - 100.000 USD, ci doar 27.690 USD".
Ilegalităţi marca Crescent
În raport se mai indică că firma Crescent-Cipru era favorizată de la Bucureşti, în special de ICE Dunărea, firma Securităţii. Astfel, Crescent obţinea preţuri preferenţiale pentru produse pe care le trimitea la export. Documentul din 2000 aminteşte un raport al Curţii Supreme de Control Financiar, încheiat la fost ICE Metalimportexport în care se consemna :"Reducerile de preţuri făcute la propunerea şi de către directorul Metalimportexport, Ghiţă Constantin, la contractele încheiate cu firmele EZZ şi Crescent nu sunt justificate". Raportul descria ilegalităţile comise, vorbind de fals şi uz de fals.
Deturnări de fonduri
Raportul din 2000 mai vorbeşte de deturnări de fonduri în urma operaţiunilor ICE Dunărea-Crescent. Astfel, se arată că volumul de afaceri al firmei cipriote a fost realizat fără dublarea actelor comerciale propriu-zise cu operaţiuni de AVS. "Acest aspect contravine flagrant practicii curente a ICE Dunărea şi naşte întrebări referitoare la avantajele reale ale părţii române", se arată în raport. Concluzia: "Această stare de fapt şi-ar putea afla explicaţia în realizarea unor importante deturnări de fonduri ce ar fi putut fi obţinute - conform regulilor epocii - prin operaţiuni AVS. Beneficiarul/beneficiarii acestor acţiuni nu au fost încă identificaţi".

Dan Voiculescu se explică mâine în Adevărul
Liderul PC, Dan Voiculescu, răspunde mâine în exclusivitate în Adevărul celor menţionate în raport, dar şi acuzelor aduse de-a lungul timpului. De asemenea, el încearcă să explice legăturile cu Securitatea şi cu ICE Dunărea.

Banii ICE Dunărea, ridicaţi cu sacoşa de la BRCE
O parte din banii ICE Dunărea au fost ridicaţi în 1988-1989 cu sacoşa de la sediul BRCE. Cine a ridicat banii? Veţi afla numai din Adevărul.
Citiţi vineri

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite