Măduva osoasă a mamei, leac pentru bolile genetice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii de la Universitatea California, SUA, au testat un nou tip de implant de celule stem care ar putea trata unele boli de sânge cu potenţial letal cât timp copilul este încă în uter.

În cadrul studiului realizat pe animale, specialiştii au extras celule din măduva osoasă a unei femele gestante şi le-au injectat fătului încă nenăscut. La final, au constatat că transplantul a fost acceptat de sistemul imunitar aflat în dezvoltare al acestuia fără a fi nevoie de un tratament medicamentos de susţinere. 

Siclemia, tratată înainte de naştere

Transplantul de celule stem de la mamă la făt va putea fi folosit în viitorul apropiat pentru a trata diverse boli genetice, inclusiv siclemia. Aceasta este un tip de anemie ereditară severă ale cărei manifestări apar în primele patru luni de viaţă şi care poate duce la complicaţii precum atac cerebral, hipertensiune pulmonară, orbire, calculi biliari sau infecţia cu parvovirus.

Potrivit specialiştilor, multe dintre bolile genetice pot fi diagnosticate în primele 12 săptămâni de sarcină. Iar copiii aflaţi încă în dezvoltare sunt candidaţii ideali pentru transplantul de celule stem, deoarece în această perioadă riscul de respingere este mai mic, mai ales că, în mod natural, 10% din celulele sanguine ale fătului provin de la mamă. 

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite