Lucruri esenţiale pentru un diabetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măsurarea periodică a nivelului glicemiei, dieta şi mişcarea sunt metode de a ţine această boală sub control.  Odată instalat, diabetul nu se vindecă, iar tratamentul vizează doar atenuarea simptomelor. De aceea, persoanele afectate trebuie să ia măsuri pentru a preveni complicaţiile.

Diabetul de tip 2 este cea mai întâlnită formă a bolii, fiind cunoscut şi sub denumirea de diabet zaharat ori diabet al vârstei adulte. Boala afectează atât femeile cât şi bărbaţii, indiferent de vârstă. Potrivit specialiştilor, persoanele cel mai predispuse către diabet sunt cele supraponderale sau cele care suferă de obezitate şi cele care au rude cu această afecţiune. În plus, printre factorii care cresc riscul de apariţie a bolii se numără şi sedentarismul, stresul şi consumul excesiv de alcool.

„Trebuie precizat faptul că diabetul nu se manifestă într-o primă fază, simptomele apărând atunci când există deja un risc crescut de complicaţii ce pot apărea la nivelul rinichilor, ochilor şi al inimii. De aceea, oricine trebuie să facă anual teste din care să reiasă dacă valoarea glicemiei se încadrează în valorile normale, şi anume între 70 şi 109 mg/dl. Monitorizarea periodică a glicemiei este recomandată cu atât mai mult în cazul persoanelor care suferă deja de această boală, ele trebuind să fie atente şi la alimentaţie şi să nu neglijeze activitatea fizică", spune medicul de familie Radu Leon George de la Clinica Leomedica din Bucureşti.

Glicemia se măsoară periodic

De cele mai multe ori, medicul stabileşte diagnosticul de diabet după ce rezultatul analizei de sânge arată că nivelul glicemiei este de peste 125 mg/dl de două ori consecutiv.

O valoare sub acest nivel, dar care se încadrează între 100 şi 125 mg/dl este un semn de prediabet, mai exact că există un risc crescut de a face diabet de tip 2, fară ca boala să fie încă instalată. Într-o astfel de situaţie, specialiştii recomandă achiziţionarea unui glucometru pentru a testa zilnic nivelul glucozei din sânge.

Acesta este un aparat care include benzi speciale pe care se pune o picătură de sânge de la nivelul mâinii sau antebraţului. Cel mai indicat este ca testul să se facă dimineaţa, pe stomacul gol, deoarece, în mod normal,
nivelul glucozei din sânge este cel mai ridicat imediat după masă şi cel mai scăzut atunci când persoana respectivă nu a mâncat nimic timp de 8-10 ore.

„În momentul în care s-a depistat un nivel peste indicele normal al glicemiei, se începe o monitorizare care presupune repetarea analizei de sânge şi, dacă este nevoie şi alte câteva teste, cum ar fi cel de urină sau de toleranţă la glucoză. Astfel, în funcţie de tipul de diabet depistat, se stabileşte şi conduita terapeutică.

În cazul diabetului de tip 1 se face tratament cu insulină, iar în cazul celui de tip 2 se începe de obicei cu medicaţie orală şi cu regim alimentar, deşi există situaţii în care este indicată insulinoterapia", mai spune Radu Leon George.

Atenţie la dietă!

Studiile arată că o scădere cu 10% a greutăţii corporale ajută la o reducere semnificativă a nivelului glicemiei. Pentru aceasta, este indicat să se adopte o dietă echilibrată din punct de vedere caloric şi care să includă alimente cu un indice glicemic scăzut.

De asemenea, diabeticii trebuie să respecte procentajul şi tipul de glucide, proteine şi lipide permise în dieta zilnică, precum şi aportul de fibre alimentare, de sare şi de îndulcitori recomandat de medic.

Respectaţi tratamentul!

Pentru a obţine un bun control asupra diabetului, se impune asocierea mai multor tipuri de medicamente. Totuşi, trebuie menţionat faptul că, deşi pentru o perioadă tratamentul dă rezultate bune, ulterior răspunsul terapeutic poate să scadă şi să fie necesară ajustarea medicaţiei. De aceea, persoanele care suferă de diabet trebuie să menţină în permanenţă legătura cu medicul şi să respecte cu stricteţe recomandările acestuia.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite