Lucruri despre care se ştie mai puţin că fac bine inimii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România se află pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte decesul prin boli cardiovasculare.
România se află pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte decesul prin boli cardiovasculare.

Şampania, fisticul, optimismul şi siesta sunt factori care îmbunătăţesc funcţionarea sistemului cardiovascular, potrivit celor mai recente studii.

Sănătatea inimii depinde direct de cea a vaselor şi a arterelor prin care circulă sângele în organism. Starea acestora este influenţată de alimentaţie, de activităţile zilnice, dar şi de sănătatea psihică a fiecăruia dintre noi.

Unele alimente sau băuturi influenţează într-o măsură mai mare decât altele funcţionarea inimii, la fel ca şi unele obiceiuri.

Şampania, la fel de bună ca vinul roşu

Cercetătorii britanici de la Universitatea Reading au analizat de curând efectele pe care le are şampania asupra sănătăţii şi au constatat că această băutură de sărbătoare poate concura chiar cu vinul roşu atunci când vine vorba de beneficii.

Studiul efectuat de ei a evidenţiat faptul că acest elixir dulce este bogat în antioxidanţi (polifenoli) care dilată vasele de sânge şi stimulează astfel circulaţia.

Prin acest mecanism, şampania ajută şi la înlăturarea stresului şi a tensiunii psihice, susţin specialiştii. De aceea, această băutură este la fel de indicată ca vinul roşu, dar într-o cantitate nu mai mare de două pahare pe zi, pentru că prea mult alcool este nociv pentru inimă.

Siesta reduce riscul de infarct

Somnul de după masă este o predispoziţie biologică a oamenilor. El este relaxant şi reduce semnificativ riscul de a suferi un infarct miocardic sau de a ne îmbolnăvi de afecţiuni cardiovasculare, potrivit cercetătorilor de la Şcoala de Sănătate Publică Harvard.

Ei au studiat efectele siestei pe un eşantion de peste 23.000 de bărbaţi şi de femei, cu vârste cuprinse între 20 şi 82 de ani, pe o perioadă de şase ani. Cei care au dormit de trei ori pe săptămână după-amiază, timp de 30 de minute sau mai mult, au avut un risc de infarct, în medie, cu 37 la sută mai mic pe durata studiului.

Efectul siestei este mult mai puternic în cazul bărbaţilor, riscul acestora de infarct reducându-se cu 64 la sută. Specialiştii recomandă ca somnul de după-amiază să nu depăşească 30 de minute, pentru că beneficiile unei sieste mai lungi de atât sunt mai mici şi trezirea este mai dificilă.

Optimismul reglează tensiunea arterială

Tensiunea arterială şi nivelul colesterolului nu depăşesc limitele normale la persoanele care au o atitudine optimistă, reiese din mai multe studii. Riscul de a dezvolta o maladie cardiovasculară este, în medie, cu 9 la sută mai mic în cazul persoanelor optimiste, au calculat cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh, SUA.

Alte studii au arătat că optimiştii au o sănătate fizică şi psihică mai bună, au rezultate mai bune la şcoală, la muncă şi în competiţii sportive, precum şi relaţii mai satisfăcătoare, în comparaţie cu cele pesimiste.

De asemenea, ele se descurcă mai bine în situaţii dificile şi pot să se îngrijească mai eficient atunci când se îmbolnăvesc.

Fisticul scade nivelul colesterolului „rău"

Specialiştii americani ne încurajează să mâncăm zilnic un pumn de fistic pentru a preveni apariţia bolilor cardiovasculare. Potrivit acestora, fisticul conţine cantităţi mari de luteină, un antioxidant care împiedică depunerea grăsimilor pe artere, principala cauză de infarct miocardic şi de accident vascular cerebral.

Consumând zilnic câte 100 de grame de fistic timp de o lună, vom reduce nivelul colesterolului total cu peste 8 la sută, potrivit studiului american.

Certurile la serviciu elimină tensiunile

Persoanele care îşi exprimă nemulţumirile la serviciu sunt mai protejate de boli cardiovasculare, susţin cercetătorii de la Universitatea din Stockholm, Suedia. Cei care nu îşi înfruntă şeful sau colegii au un risc de două ori mai mare de infarct, reiese din studiul oamenilor de ştiinţă suedezi. Acumularea nemulţumirilor creează o stare de tensiune care creşte riscul de îmbolnăvire, au explicat aceştia.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite