Lipsa de zinc duce la hipogonadism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

şi maturizarea sexuală, normalizarea hemoglobinei şi a proceselor de regenerare a ţesuturilor. Acest oligoelement îmbunătăţeşte starea imunologică, intră în componenţa insulinei şi



şi maturizarea sexuală, normalizarea hemoglobinei şi a proceselor de regenerare a ţesuturilor. Acest oligoelement îmbunătăţeşte starea imunologică, intră în componenţa insulinei şi măreşte acţiunea ei hipoglicemică. "Este necesar în egală măsură reproducerii, naşterii şi creşterii. Lipsa zincului din alimentaţia zilnică a copiilor poate pune în pericol viaţa acestora. Deficitul de zinc se manifestă prin încetinirea drastică creşterii şi a maturizării sexuale, diminuarea poftei de mâncare, anemie, scăderea imunităţii şi sensibilitate crescută la infecţii ", ne-a mai declarat dr. Matei Dumitru. Studii recente arată că printre consecinţele absenţei zincului se numără şi riscul de hipogonadism, ce se caracterizează prin insuficienţa funcţiilor ovariene sau testiculare şi cuprinde cea mai mare parte a tulburărilor sexuale. Hipogonadismul este determinat de nedezvoltarea gonadelor, de lipsa lor sau de leziuni la acest nivel.

Scăderea performanţei intelectuale, semn de anemie
Fierul intră în structura mioglobinei şi hemoglobinei, care transportă oxigenul. "Rolul important în oxigenarea ţesuturilor face ca lipsa fierului din organism să ducă la scăderea poftei de mâncare, anemie, oxigenarea scăzută a creierului, irascibilitate, somnolenţă sau randament intelectual scăzut", ne-a mai explicat dr. Dumitru.
"Părinţii trebuie să aibă grijă la cantitatea de cereale consumate de copii, deoarece acestea conţin nişte substanţe numite fitaţi, care împiedică asimilarea zincului şi fierului de către organism".

* Produse cu conţinut ridicat de zinc: peştele, ficatul de vită şi porc, carnea de vită, pâinea integrală, gălbenuşul de ou, fasolea uscată, brânzeturile şi nucile;
* Pentru o sănătate bună, doza de zinc este de: 22,5 - 50 mg pe zi;
* Produse care conţin fier: carnea de pasăre, peştele, fructele de mare, legumele verzi, în special spanacul, fructele proaspete;
* În general, zincul şi fierul sunt asimilate mai bine din alimentele de origine animală.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite