Lipsa de colesterol duce la demenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

să stabilească limita inferioară a colesterolului. După unii cardiologi, acesta ar trebui redus până la zero dacă se poate. Se pare însă că scăderea marcată a nivelului colesterolului se

să stabilească limita inferioară a colesterolului. După unii cardiologi, acesta ar trebui redus până la zero dacă se poate. Se pare însă că scăderea marcată a nivelului colesterolului se asociază cu creşterea riscului de cancer, riscului de infecţii severe, cu modificări neuronale de cunoaştere, de memorizare şi de comportament", ne-a declarat dr. Ilinca Săvulescu-ţuculescu.

Agresorul inimii, prietenul memoriei
Produsele care ajută la scăderea colesterolului sunt eficiente, dar, după cum avertizează medicii, orice medicament are şi efecte secundare. "Medicamente foarte active, cum ar fi statinele, au efecte adverse importante. Colesterolul este esenţial pentru memorizare şi învăţare, iar nivelul lui în creier trebuie să fie constant, pentru că este necesar sintezei de mielină şi transmiterii sinaptice. Nivelurile scăzute au fost asociate cu riscul de accident vascular cerebral şi Alzheimer. Deoarece colesterolul se află în toate celulele noastre, înseamnă că este absolut necesar. Colesterolul nu este numai un agresor, ci şi un prieten", ne-a mai declarat dr. Săvulescu. Medicii consideră că nivelul normal are o valoare de 200 de miligrame la decilitru. Sub valoarea de 180 este periculos, iar peste 240 există un risc de evenimente cardiovasculare.

HDL, rău în bolile inflamatorii
Diversele studii care au urmărit prevenirea bolilor cardiovasculare au pus accentul pe dislipidemii, adică pe modificările grăsimilor din sânge. "Se vorbeşte de colesterol bun (HDL) şi colesterol rău (LDL). Însă, s-a văzut că HDL-ul este bun în anumite situaţii şi îşi schimbă proprietăţile în alte situaţii", ne-a declarat prof. dr. Ioan Bruckner. Pentru o persoană normală, HDL previne dezvoltarea aterosclerozei. În schimb, la persoanele care suferă de boli inflamatoare cronice, inclusiv cei cu ateroscleroză în episoade acute, HDL colesterolul devine nociv. "Atunci trebuie intervenit asupra lui pentru a-i reda funcţia normală. Medicamentele care se folosesc astăzi fac acest lucru într-o măsură limitată. Trebuie să găsim alte formule medicamentoase care să amelioreze nu numai cantitatea, ci şi calitatea, mai ales că există familii longevive unde el este prezent într-un nivel foarte mic, dar foarte activ", ne-a mai declarat dr. Ioan Bruckner.

"Nivelul normal de colesterol în sânge are o valoare de 200 de miligrame la decilitru. Sub valoarea de 180 este periculos, iar peste 240 există un risc de evenimente cardiovasculare."

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite