Leucemia se poate transmite de la mamă la făt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leucemia se poate transmite de la mamă la făt
Leucemia se poate transmite de la mamă la făt

Un studiu realizat de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Londra arată că leucemia se poate transmite de la mamă la făt în perioada intrauterină, deşi astfel de cazuri medicale sunt extrem de rare, potrivit The Guardian.

Ultimul număr al revistei Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) a publicat un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Institutul de Cercetări Oncologice din cadrul University of London, alături de colegi din Japonia, care au descoperit că leucemia poate sfida o serie de teorii acceptate în biologie. Astfel, celule canceroase au trecut prin placentă transmiţându-se de la o mamă în vârstă de 28 de ani la făt, relatează Agerpres.

De-a lungul anilor în practica medicală au existat o serie de suspiciuni privind posibilitatea de transmitere a cancerului de la mamă către făt în perioada intrauterină. Aproximativ 17 astfel de cazuri în care există suspiciunea transmiterii de la mamă la făt au fost depistate, de obicei fiind vorba de forme de leucemie sau melanom. Dar până în prezent oamenii de ştiinţă nu putut să susţină cu certitudine dacă această contaminare este posibilă şi cum se produce ea.

În cazul în care celulele canceroase trec prin bariera reprezentată de placentă, sistemul imunitar al copilului ar trebui să le recunoască drept celule străine şi să le distrugă. În acest ultim caz, medicii nu ştiau că mama, de origine japoneză, suferea de cancer în perioada sarcinii. Ea a născut în mod normal, la o clinică, aducând pe lume o fetiţă aparent sănătoasă.

Însă doar aproximativ o lună mai târziu, mama a început să aibă frecvente sângerări vaginale, care au devenit incontrolabile. Diagnosticul medicilor a fost fără echivoc - mama suferea de o formă avansată de leucemie şi în scurt timp a murit.

După ce fetiţa a împlinit 11 luni, a fost adusă la spital cu un obraz umflat. Testele medicale au indicat existenţa unei tumori localizată la nivelul mandibulei, iar cancerul i s-a răspândit cuprinzându-i şi plămânii.

Deşi cele două tipuri de cancer nu sunt identice, medicii japonezi au bănuit că problemele de sănătate ale fetiţei ar fi fost originate de leucemia care i-a ucis mama şi au solicitat şi expertiza cercetătorilor britanici.

În studiul lor, cercetătorii britanici explică cum au folosit tehnica "amprentării" genetice pentru a stabili dacă celulele canceroase ale mamei s-au transmis la copil. Ei au descoperit că celulele canceroase ale mamei şi fetiţei conţin aceaşi genă mutantă canceroasă, denumită BCR-ABL1, însă copilul nu a moştenit această genă pe linie maternă. Astfel, a devenit evident că micuţa nu ar fi putut să se îmbolnăvească de cancer singură, iar celulele canceroase au fost primite de la mamă, prin placentă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite