Legumele gătite, la fel de hrănitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legumele gătite,  la fel de hrănitoare
Legumele gătite, la fel de hrănitoare

Legumele gătite, congelate sau conservate pot avea un aport de vitamine aproape la fel de mare ca acelea proaspete. Cu o condiţie: să fie preparate corect.

„Legumele gătite la abur îşi pierd cel mai puţin din valoarea nutritivă, în proporţie de 5 la sută, până la 20 la sută, în funcţie de calitatea acestora. Prin fierberea în apă sau prin prăjire se pierd mult mai multe vitamine“, precizează profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Pentru a prepara legumele la abur avem nevoie de un recipient format din două vase suprapuse. În vasul inferior se pune apă, iar în cel superior (care este o sită) se pun legumele.

Neapărat, ele trebuie acoperite cu un capac, atrage atenţia specialistul. Legumele nu se lasă în apă înainte de preparare, ci doar se trec printr-un jet de apă rece. Se recomandă, de asemenea, să fie curăţate de coajă abia după fierbere.

Nu se fierb timp îndelungat

„Durata de fierbere nu trebuie să fie prea mare. Indiferent dacă folosim legume proaspete, congelate sau conservate, ele nu ar trebui să fie moi după preparare, ci semifierte. În ciorbe sau în supe trebuie să le adăugăm spre sfârşit“, potrivit specialistului. O altă regulă este să nu dezgheţăm legumele congelate, înainte de preparare.

Citiţi mâine în „Adevărul Sănătate“

image

Dosar: Somnul uşor alungă bolile grele
Ce procese fiziologice au loc în timpul nopţii
Care este intervalul orar ideal pentru odihnă
Cum ne pot influenţa sănătatea tulburările de somn
De ce apare mai devreme menopauza
7 leacuri  pentru gingivită
Nectarinele şi piersicile,  aliatele imunităţii
Mai multă frumuseţe cu ajutoare marine
Cum faci faţă unui eşec sentimental

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite