Leacurile din plante nu vor dispărea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin în viitorul apropiat, plantele medicinale şi aromatice şi produsele stupului vor putea fi cumpărate ca şi până acum. Proiectul de Ordonanţă al Ministerului Sănătăţii din luna februarie a picat, dar producătorii de remedii din plante sunt în continuare confuzi cu privire la viitorul produselor lor.

Principala problemă în legătură cu preparatele din plante şi produsele stupului este, în acest moment, alinierea legislaţiei româneşti la o directivă europeană din 2004 (2004/24 EC), care prevede realizarea unor noi metode de autorizare a acestor remedii până în luna mai a acestui an.

Directiva, mai ales modul în care poate fi ea aplicată în România, a fost pusă în discuţie sâmbătă, în cadrul dezbaterii „Leacurile bunicii, pe cale de dispariţie?", organizată de Think Outside the Box şi susţinută de „Adevărul Sănătate", „Adevărul Europa" şi „Click! Sănătate". Europarlamentarii Daciana Sârbu, membru al Comisiei de Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţa Alimentelor, şi Cristian Buşoi, membru al Comisiei de Piaţă Internă şi de Protecţie a Consumatorilor, au prezentat motivele pentru care directiva 2004/24 EC trebuie să fie adoptată şi în legislaţia românească.

Produsele chinezeşti şi indiene, problematice

În momentul de faţă există pe piaţă foarte multe produse din plante ale căror etichete le prezintă ca pe nişte panacee. De fapt, nu se ştie ce conţin cu adevărat şi ce efecte reale au asupra organismului aceste produse. „Majoritatea ceaiurilor-minune sunt din China şi din India. Produsele autohtone sunt deja testate din punct de vedere fizico-chimic şi microbiologic", precizează Anca Ioana Raiciu de la Hofigal. În ceea ce priveşte legislaţia românească, la 20 ianuarie anul acesta a fost republicată în Monitorul Oficial o lege din 2003 (491/2003) care prevede înfiinţarea unui nou organism de autorizare a acestor produse. Se numeşte Serviciul Naţional pentru Plante Medicinale, Aromatice şi Produse ale Stupului şi va fi subordonat Ministerului Agriculturii.

Instituţia va avea printre atribuţii supravegherea pe piaţă a produselor naturale şi gestionarea propunerilor de utilizare a menţiunilor nutriţionale şi de sănătate de către operatorii din domeniu. Această lege ar putea fi răspunsul statului român la directiva europeană, însă producătorii sunt în continuare confuzi, deoarece nu au fost informaţi de autorităţile abilitate ce măsuri trebuie să ia în continuare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite