Leacuri din natură contra toxiinfecţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leacuri din natură contra toxiinfecţiilor
Leacuri din natură contra toxiinfecţiilor

Anghinarea, bitterul suedez şi pătrunjelul distrug microbii nocivi din sistemul digestiv. Cele mai frecvente toxiinfecţii alimentare sunt cauzate de consumul de produse alimentare alterate.Însă ele pot apărea şi din cauza fructelor şi legumelor nespălate.

Alimentele pot fi contaminate atât în procesul de preparare, cât şi în contactul cu substanţele toxice din mediul înconjurător. Poate fi vorba de un loc neigienic unde sunt expuse produsele alimentare (pieţe ambulante unde se vând ocazional lactate, ouă, preparate din carne) sau de apa cu care au fost stropite verdeţurile, legumele şi fructele şi care ar putea proveni dintr-o sursă contaminată.

Toxiinfecţiile alimentare se răspândesc foarte repede de la sursa infectată la mai multe persoane dintr-o colectivitate. De aceea, specialiştii recomandă să acordăm o atenţie maximă banalului gest de a ne spăla pe mâini.

Anghinarea, un bun detoxifiant

Principiile active ale anghinarei combat voma şi diareea, specifice toxiinfecţiilor. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată la 250 ml de apă fierbinte. Zilnic se consumă câte două căni de infuzie, după micul dejun şi după cină. Efectele ceaiului apar după primele două-trei zile de tratament, dar terapia trebuie urmată o săptămână.

Bitterul suedez are efecte antiinflamatoare

Bitterul suedez, un mixt de principii terapeutice, care se prepară, de obicei, din 18 sau 32 de plante, este foarte eficient în numeroase afecţiuni digestive. În toxiinfecţii, bitterul combate greaţa, vărsăturile şi reglează tranzitul intestinal. Se administrează câte trei linguriţe pe zi, diluate într-o cană cu ceai de afine, plantă recunoscută pentru efectele sale antidiareice, antihemoragice şi dezinfectante. Tratamentul trebuie urmat 60 de zile.

Oţetul de mere, tonic general

Oţetul de mere este o licoare cu proprietăţi complexe în cazul toxiinfecţiilor alimentare: combate voma, migrenele şi reglează activitatea gastro-intestinală. Se administrează câte două linguriţe, amestecate cu 100 ml de ceai de coada-şoricelului, de trei ori pe zi, cel puţin 10 zile.

Sucul de pătrunjel combate infecţiile

Pătrunjelul are o influenţă benefică asupra digestiei. Sucul plantei stimulează procesul de purificare a sângelui şi a tubului digestiv. Se administrează amestecat cu ceai de sunătoare, câte trei linguriţe din fiecare, după mesele principale, vreme de 30 de zile.

Respectaţi regulile de igienă!

O primă măsură de prevenire a toxiinfecţiilor este respectarea regulilor de igienă: să ne spălăm pe mâini cu apă, gel sau cu săpun când preparăm mâncarea şi înainte de fiecare masă să spălăm foarte bine legumele şi fructele, să verificăm  termenul de valabilitate înscris pe eticheta produselor alimentare.

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, ne recomandă să tratăm aceste afecţiuni chiar de la primele semne de manifestare a bolii: dureri de cap, febră, diaree, vărsături şi dureri abdominale puternice, cu remedii naturiste la îndemână.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite