Leacuri care combat insolaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leacuri care combat insolaţia
Leacuri care combat insolaţia

Pe lângă tratamentele clasice, remediile din plante pot ameliora migrenele şi stările de greaţă cauzate de temperaturile ridicate. Uleiurile esenţiale de lavandă sau de gălbenele, ceaiul de afine, compresele cu iaurt, cataplasmele cu cartofi sunt leacuri eficiente contra insolaţiei.

Dacă aţi stat prea mult la soare, iar pielea vi s-a înroşit şi vă ustură, trebuie să renunţaţi să mai faceţi plajă cel puţin trei - patru zile.

„În astfel de situaţii, trebuie să staţi într-o cameră răcoroasă, departe de căldură. Începeţi tratamentul tegumentului cu zonele foarte sensibile ale corpului: pleoapele şi buzele.

Pentru pleoape sunt foarte eficiente compresele cu infuzie de gălbenele sau de muşeţel, dar acestea nu trebuie să depăşească temperatura camerei. Şi buzele au nevoie de protecţie, pentru care puteţi folosi un balsam pe bază de produse apicole: miere, ceară, propolis sau lăptişor de matcă”, recomandă Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, specialist în fitoterapie şi nutriţie.

Ceaiul de afine calmează migrenele

În cazul migrenelor cauzate de insolaţie, specialiştii recomandă o cură cu afine. Infuzia se prepară din două linguriţe de afine uscate la o cană cu 250 ml de apă clocotită. Se lasă vasul acoperit timp de 15 minute, apoi se strecoară şi se lasă la răcit până când ceaiul ajunge la temperatura camerei.

Beţi zilnic câte trei căni de ceai îndulcit cu o linguriţă de miere.

Potrivit specialiştilor, această infuzie protejează sistemul venos şi vasele capilare. Datorită conţinutului mare de flavonoide, afinele previn tulburările cardiovasculare, nervoase şi digestive, care se pot acutiza din cauza insolaţiilor.

Lactatele refac pielea arsă de soare

Compresele îmbibate într-o soluţie preparată dintr-o cană de iaurt şi un litru de apă sunt eficiente pentru alinarea usturimilor cauzate de expunerea îndelungată la soare.

De asemenea, cataplasmele cu cartofi tratează arsurile provocate de soare. Daţi pe răzătoare trei cartofi, amestecaţi-i, cu puţin ulei de măsline şi cu două linguri de vin roşu. Faceţi turtiţe din acest „aluat” şi aşezaţi-le pe locurile fripte de soare. Feliile de castraveţi, aplicate direct pe piele, hidratează tegumentul şi împiedică apariţia băşicilor.

Menta şi bitterul suedez vă scapă de greaţă

Infuzia de mentă este un remediu sigur în stările de vomă care însoţesc insolaţia. Mentolul are efecte calmante şi reduce senzaţia de vomă.

Se recomandă infuzia preparată dintr-o linguriţă de plantă uscată şi o cană de 250 ml cu apă fiartă. Ceaiul se infuzează 10 minute, apoi se bea călduţ şi neîndulcit. Se consumă câte două căni pe zi, timp de trei zile. Foarte eficient este şi bitterul suedez, pentru că reduce stările de greaţă şi de vomă. Se administrează câte două linguriţe, diluate într-o ceaşcă cu ceai sau cu apă plată.

Vitaminele C şi E, esenţiale

Specialiştii le recomandă persoanelor care suferă de insolaţie un consum mai mare de alimente bogate în vitamina C (kiwi, citrice, vişine)şi în vitamina E (roşii, ouă, carne de peşte şi de pasăre). 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite