La ce riscuri se expun cinefilii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obiceiul de a consuma alimente de tip fast-food în timpul vizionării filmelor duce la obezitate şi la alte boli asociate. Statisticile arată că o persoană din trei consumă floricele de porumb şi bea jumătate de litru de băutură carbogazoasă atunci când merge la film.

Obişnuinţa de a ronţăi ceva în timpul vizionării filmelor îşi poate pune amprenta negativ asupra stării de sănătate. Specialiştii spun că, deşi sunt foarte gustoase şi aparent inofensive, floricelele de porumb conţin o cantitate impresionantă de aditivi alimentari.

Unul dintre aceşti aditivi este acrilamida monomerică, o substanţă neurotoxică, care, în timp, favorizează apariţia cancerului.
De asemenea, pentru prepararea floricelelor de porumb se folosesc grăsimi hidrogenate care conţine acizi graşi trans, de exemplu margarina.

„Acest tip de acizi graşi au potenţial aterogen, iar, în timp, duc la apariţia aterosclerozei (depunere de grăsimi pe vasele de sânge).
La rândul ei, ateroscleroza favorizează apariţia atacului vascular cerebral (AVC) şi infarctului miocardic", explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Pe termen scurt, dacă sunt consumate în combinaţie cu băuturi carbogazoase, floricelele pot afecta pancreasul, deoarece au o încărcătură glicemică foarte mare.

Băuturile light, risc de îngrăşare

Deşi au fost create ca o alternativă mai puţin nocivă la clasicele băuturi carbogazoase, în cazul răcoritoarelor light, riscul de îngrăşare este de două ori mai mare. Asta deoarece, cu toate că băuturile light modifică procesul metabolic, nu pot păcăli organismul.

Mai exact, după ce consumăm o astfel de băutură, senzaţia de dulce ajunge la creier, iar acesta aşteaptă caloriile care, de obicei, o însoţesc. Întrucât acestea nu pot fi luate din răcoritoarele light, creierul va încerca să le procure din alte surse, adică din alimentaţie.

De exemplu, dacă, în mod normal, corpul ia dintr-un aliment 50 de kilocalorii, în astfel de situaţii va lua cu 20 de calorii mai mult, deci 70 de kilocalorii.

Epilepticii au interzis la film

În cazul persoanelor care obişnuiesc să meargă frecvent la film, mai ales la proiecţiile de tip 3D, pot apărea dureri de cap, potrivit medicilor de la Universitatea de Medicină din Chicago.

Specialiştii spun însă că acest lucru nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare. „Succesiunea imaginilor din timpul filmelor tridimensionale poate produce modificări cerebrale şi, astfel, pot apărea dureri uşoare de cap", explică medicul neurolog Sanda Măgureanu de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. dr. Alexandru Obregia".

Succesiunea imaginilor este nocivă şi pentru persoanele bolnave de epilepsie, deoarece creşte riscul de a face o criză de epilepsie. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite