Jumătate din hipertensivi habar nu au că sunt bolnavi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din zece români, patru suferă de hipertensiune arterială, afecţiune care poate duce la accidente vasculare cerebrale sau la infarct miocardic. În primul studiu de depistare a hipertensiunii

Din zece români, patru suferă de hipertensiune arterială, afecţiune care poate duce la accidente vasculare cerebrale sau la infarct miocardic.
În primul studiu de depistare a hipertensiunii arteriale realizat vreodată în România s-a descoperit că 86 la sută din populaţia ţării are cel puţin un factor de risc pentru apariţia unei boli cardiovasculare. Desfăşurat la nivel naţional, pe un eşantion de peste 2.000 de persoane, studiul a demonstrat că jumătate din pacienţii diagnosticaţi cu hipertensiune arterială nu ştiau că sunt bolnavi. Ei nu urmau nici un tratament. "O proporţie importantă dintre pacienţii nou diagnosticaţi cu hipertensiunea arterială sunt tineri sub 40 de ani. Obezitatea afectează 37 la sută din adulţi, chiar de la vârste tinere, fiind prezentă în proporţie mai mare la femei decât la bărbaţi. Hipertensiunea arterială se asociază cu obezitatea, cu displipidemiile şi dereglarea glicemiei, ceea ce este cunoscut sub numele de sindrom metabolic, la 28 la sută din subiecţii cercetaţi", a declarat prof. dr. Maria Dorobanţu, coordonatorul studiului. Cercetătorii au constatat că există totuşi o tendinţă de scădere a numărului de fumători. Între februarie - octombrie 2005, perioada în care a fost realizat studiul, 14 la sută din persoanele chestionate s-au lăsat de fumat. "Astfel de studii sunt doar prima parte a unei campanii de îndreptare a stilului de viaţă. În Statele Unite ale Americii au trebuit să treacă 20 de ani şi să cheltuiască sume imense de bani ca să se obţină o scădere a mortalităţii provocate de bolile cardiovasculare", a declarat prof. dr. Radu Căpâlneanu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie.

Hipertensiunea este o boală fără simptome şi foarte mulţi bolnavi nu sunt conştienţi de ea, deşi controlul tensiunii arteriale este o componentă vitală în prevenţia bolilor cardiovasculare. Hipertensiunea favorizează evoluţia aterosclerozei, care afectează vasele de sânge şi este factorul de bază pentru manifestările clinice ale bolilor cardiovasculare. Ea poate evolua, nedepistată, până afectează creierul, inima şi rinichii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite