Jocurile de noroc creează dependenţă, ca drogurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vieţi distruse, familii răvăşite şi averi pierdute. Asta rămâne după ce un om devine dependent de jocurile de noroc. Chiar dacă se ştiu mai multe despre efectele consumului de cocaină şi

Vieţi distruse, familii răvăşite şi averi pierdute. Asta rămâne după ce un om devine dependent de jocurile de noroc. Chiar dacă se ştiu mai multe despre efectele consumului de cocaină şi pericolele pe care le ridică drogurile ilegale, nici dependenţa de jocuri de noroc nu este de neglijat. Medicii vorbesc tot de un "comportament adictiv", iar tratamentul este similar ca şi în cazul drogurilor.
Jucătorii patologici trăiesc doar pentru cazinou
"Adicţiile şi obsesiile se caracterizează prin pierderea controlului voluntar, căderea în capcana repetărilor. Dependenţa de jocuri de noroc poate fi inclusă în aşa-numitele tulburări de control al impulsului. şi drogurile, şi jocurile de noroc acţionează asupra aceloraşi receptori din creier, care dau satisfacţie, plăcere", ne-a declarat acad. dr. Victor Voicu. Dependenţa de jocuri de noroc, ceea ce specialiştii numesc "jucători patologici", este considerată foarte asemănătoare, sub aspect comportamental, cu dependenţa de droguri. Jucătorii manifestă un comportament compulsiv şi îşi organizează, practic, viaţa în jurul acestei activităţi. "Dorinţa imperioasă, pofta de joc, este asemănătoare cu aceea a consumatorului de droguri. Se produce o intensă stimulare şi satisfacţie, rivalizând cu cea produsă de drog".
Sevraj după întreruperea jocului
Medicii au descoperit că aproape 50 la sută din "jucătorii patologici" manifestă un sindrom de întrerupere, comparabil cu o formă medie de sevraj generată de lipsa drogurilor. Tulburările sunt caracteristice sevrajului: insomnie, transpiraţie, iritabilitate, dorinţă imperioasă de joc.
Tratamentul, similar dependenţei de heroină
Ca şi în cazul dependenţei de droguri, jucătorii patologici răspund semnificativ la medicamente care blochează receptorii ce provoacă satisfacţie şi plăcere. "Într-un experiment clinic, s-a arătat că naltrexona, un antagonist opiaceu, administrat timp de 11 săptămâni la 45 de jucători, inhibă dorinţa lor imperioasă de a juca şi starea intensă de satisfacţie la 75 la sută din membrii grupului, comparativ cu 24 la sută la un lot martor de placebo. De aici sugestia că drogurile de abuz şi jocurile de noroc stimulează, cel puţin în parte, aceleaşi căi neurobiologice", ne-a mai declarat acad. dr. Victor Voicu.

Acad. dr. Victor Voicu a publicat, de curând, la Editura Academiei Române, cartea "Psihofarmacologia şi toxicologia clinică a drogurilor de abuz". Lucrarea constituie o sinteză a datelor actuale şi a cercetărilor autorului în domeniu. Cartea, unică în literatura de specialitate în ceea ce priveşte abordarea, se adresează tuturor celor care doresc să aprofundeze domeniul drogurilor de abuz, mecanismele fundamentale ale dependenţei, intoxicaţiile acute cu droguri de abuz, precum şi principiile şi metodele de tratament ale dependenţei ca perturbare cronică recidivantă. Victor Voicu, absolvent al Facultăţii de Medicină din Bucureşti, doctor în medicină, medic primar în farmacologie clinică, cu supraspecializare în toxicologie clinică, este profesor de farmacologie şi toxicologie clinică. În 2001 devine membru titular al Academiei Române. Este autor sau coautor a 17 brevete de invenţie şi a publicat peste 280 de articole în domeniul farmacologiei şi toxicologiei şi peste 20 de cărţi în ţară şi străinătate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite