Iubirea menţine echilibrul organismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragostea acţionează benefic atât asupra stării fizice, cât şi asupra celei emoţionale
Dragostea acţionează benefic atât asupra stării fizice, cât şi asupra celei emoţionale

Dragostea este un bun remediu împotriva stresului şi poate întârzia îmbătrânirea. Iubirea acţionează benefic atât pe plan fizic, cât şi pe plan psihic. Ea îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi influenţează activitatea sistemului endocrin.

Dragostea stimulează secreţia de serotonină şi de dopamină, hormoni neurotransmiţători care asigură adaptarea organismului la mediul exterior şi care ajută la menţinerea stării generale de bine.

Combate stresul

„Iubirea poate să atragă după sine şi celelalte emoţii pozitive pentru a avea un efect constructiv asupra fiinţei noastre, pentru a ne asigura o stare energetică înaltă, care poate fi o bază a însănătoşirii, fără însă a uita importanţa alimentaţiei, stilului de viaţă sănătos, mediului înconjurător şi factorilor genetici", explică medicul de medicină generală Cristina Bogdan de la clinica „Naturopathya Med" din Bucureşti.

Este demonstrat prin studii medicale că săruturile, îmbrăţişările şi gesturile tandre antrenează producerea de endorfine, substanţe produse de creier (cu efecte asemănătoare morfinei şi codeinei), care sunt implicate în reducerea stresului şi în scăderea senzaţiei de durere.

„Prin iubire, organismul intră în funcţionare optimă, toate procesele fiziologice se desfăşoară normal, iar creierul nostru abundă în serotonină şi în dopamină, hormoni neurotransmiţători ce asigură adaptarea organismului la mediul exterior şi la menţinerea stării de bine", adaugă medicul Cristina Bogdan.

Creşte speranţa de viaţă

Dragostea poate întârzia procesul de îmbătrânire, oferind protecţie în faţa bolilor. Din punct de vedere fizic, medicul Cristina Bogdan spune că iubirea influenţează reacţiile chimice la nivel celular, circulaţia sângelui, oxigenarea şi reînnoirea celulară, ajutând astfel la vindecarea unor afecţiuni şi la întârzierea îmbătrânirii. Potrivit unui studiu francez, persoanele căsătorite trăiesc, în medie, cu cinci ani mai mult în comparaţie cu persoanele singure.

Întăreşte imunitatea

Iubirea este una dintre emoţiile pozitive care au un efect benefic asupra imunităţii celulare, implicată în apărarea organismului de virusuri şi de ciuperci patogene.

Conform unui studiu englez, persoanele căsătorite au un sistem imunitar mai puternic, deoarece au un nivel mai mare de anticorpi în comparaţie cu cei care nu au un partener de viaţă sau care au divorţat recent.

Sexul, calmant natural

Actul sexual scade riscul de boli cardiovasculare, de cancer de prostată, asigură un somn liniştitor, alungă durerile de cap şi insomniile. De asemenea, sexul menţine aspectul tânăr al pielii, deoarece activează circulaţia sanguină şi favorizează oxigenarea optimă a plămânilor şi a inimii, la fel ca în timpul unei şedinţe de aerobic.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite