Iubirea durează numai doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui studiu recent, dragostea durează doi ani, şase luni şi 25 de zile. Unul dintre cei mai renumiţi terapeuţi de cuplu din lume, Esther Perel, subliniază că partenerii care nu sunt atraşi fizic nu rezistă împreună nici doi ani.

Relaţia de cuplu este sortită monotoniei şi convieţuirii doar de dragul copiilor, dacă partenerii nu găsesc timp suficient să vorbească despre sex, pe lângă discuţiile despre factura la energie sau responsabilităţile casnice.

„Cu timpul, ajungem să ne simţim ca şi cum am fi închişi într-o cuşcă, iar căsătoria devine o formă de captivitate. Şi cum nimănui nu îi place să trăiască şi să se reproducă în captivitate, în multe cazuri, cuplurile se destramă“, precizează terapeutul.

Prietenia ucide dorinţa sexuală

Intimitatea garantează o viaţă sexuală împlinită? „Nu“, este răspunsul specialistei Esther Perel. Intimitatea, în sensul de apropiere, de profunzime a prieteniei dintre parteneri, este cea care ucide dorinţa în dormitor. Multe cupluri confundă apropierea cu supravegherea: „Unde ai fost?“, „Cu cine?“, „Ce ai făcut?“.

„Am avut parte de toate astea când eram copii şi nu mai avem nevoie de o a doua copilărie. Şi oricum, aceasta este doar o pseudointimitate. Intimitatea reală se creează în momentul în care cei doi parteneri îşi împărtăşesc ceea ce se întâmplă în mintea şi în sufletul lor. Chiar dacă nu sunt convinşi că celălalt va accepta şi va înţelege despre ce e vorba“, spune Perel.

Misterul face bine

Celebrul terapeut dezminte teoria potrivit căreia o relaţie fericită este aceea în care partenerii se aseamănă foarte mult în gândire. La baza unui cuplu împlinit din toate punctele de vedere, inclusiv cel erotic, stau diferenţele dintre parteneri. Mai mult, ar fi bine ca cei doi parteneri să nu ajungă să se cunoască perfect şi să-şi dezvăluie toate secretele.

Elementele esenţiale pentru ca dorinţa sexuală să reziste în timp sunt misterul, imprevizibilul şi necunoscutul. „Partenerii trebuie să ştie că e bine să păstreze câte ceva doar pentru ei şi să nu se teamă că aceste mici secrete vor afecta în vreun fel apropierea dintre ei. Pentru a ne menţine elanul erotic, trebuie ca partenerul să aibă mereu ceva nou de descoperit“, explică terapeutul. 

Cum se combat durerile de cap din dormitor

Dorinţa sexuală a bărbaţilor este constantă pe tot parcursul vieţii pentru ca, în jurul vârstei de 50 de ani, să se reducă brusc. În momentul în care sexualitatea lor scade, bărbaţii o consideră o problemă de nerezolvat. Şi, neştiind cum să o rezolve, păstrează tăcerea. Aici ar trebui să intervină ajutorul femeii, care să îi redea încrederea în masculinitatea lui.

Pe de altă parte, libidoul feminin variază de-a lungul vieţii. „De fiecare dată când mă întreabă cineva despre libidoul scăzut al femeilor şi despre durerile lor continue de cap, eu răspund că poate îşi doresc prea puţin sexul de care au parte“, mărturiseşte Esther Perel. Soluţia, într-o astfel de situaţie, este ca bărbatul să îşi seducă partenera, să îi trezească libidoul şi să o facă să simtă că ea este obiectul dorinţei lui şi nu actul în sine.

Cine este Esther Perel?

Terapeutul are o experienţă de peste 20 de ani în terapia de cuplu şi de familie. Este căsătorită de aproape 25 de ani şi are doi copii. Cartea sa, „Inteligenţa erotică. Reconcilierea vieţii erotice cu viaţa de familie“, apărută la editura Curtea Veche, a fost tradusă în 20 de limbi şi s-a vândut în 100.000 de exemplare, devenind astfel bestseller.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite