Investigaţii de precizie cu iradiere minimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tomograf care se găseşte într-un singur spital de stat din ţară oferă o acurateţe de patru ori mai mare decât dispozitivele folosite în prezent. Dispozitivul detectează afecţiunile inimii şi ale arterelor coronariene în doar câteva secunde. Datorită timpului scurt de investigare, pacientul va fi cu 80 la sută mai puţin iradiat.

Spre deosebire de tomografele folosite în prezent în spitalele din România, care captează maximum 16 cadre ale organelor analizate, noul dispozitiv poate capta 64 de imagini, ceea ce îi oferă o acurateţe mai bună.

De asemenea, noua tehnologie permite obţinerea de imagini de înaltă rezoluţie ale cordului şi ale arterelor coronariene într-un timp foarte scurt, de câteva secunde.

„Din acest motiv, doza de radiaţii este redusă cu până la 80 la sută comparativ cu alte computere tomograf de generaţie mai veche“, subliniază doctorul Dragoş Cuzino, director adjunct medical şi şeful Secţiei de Radiologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.

Pentru bolile cardiace (pentru care este folosit cu precădere tomograful), investigaţia necesită doar supervizarea pacientului de către medicul cardiolog.

În funcţie de pulsul acestuia, i se pot administra medicamente de scădere a ratei cardiace (betablocante), pentru obţinerea unor imagini cu o rezoluţie cât mai bună.

Folosit şi pentru alte examinări


Datorită rapidităţii şi a rezoluţiei, computerele tomograf cu 64 de slice-uri înregistrează rezultate superioare pentru orice tip de examinare.

Dispozitivul mai este folosit şi în colonoscopia virtuală, endoscopia virtuală şi în identificarea nodulilor pulmonari.

„În prezent, la nivel internaţional, datorită apariţiei acestor echipamente, investigaţiile cardiace CT au devenit o practică curentă, completând gama investigaţiilor tradiţionale, precum angiografia convenţională, eco-cardiografia, imagistică prin rezonanţă magnetică şi medicină nucleară“, spune doctorul Dragoş Cuzino.

Unde se poate face investigaţia

Încă de la sfârşitul anului trecut, computerul tomograf este folosit de către medicii de la Spitalul Militar Central din Capitală.

„Până acum, nu am atins pragul de 50 de persoane investigate. Au fost investigaţi deocamdată doar pacienţii internaţi”, subliniază doctorul Dragoş Cuzino. Dispozitivul permite investigarea zilnică a până la 40 de pacienţi.

Tomograful mai funcţionează şi în patru clinici private din ţară (Prolife, din cadrul spitalului Elias din Bucureşti, Neuromed din Timişoara şi Hyperdia din Cluj-Napoca şi din Braşov).

În spitalele private, pacienţii trebuie să acopere o mare parte din costul analizei. Preţul pentru o examinare cardiacă completă este de aproximativ 1.500 lei. Pentru această investigaţie este necesară trimitere de la medicul specialist. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite