Investigaţie fără raze X pentru cancerul de sân

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii israelieni au găsit o alternativă fără radiaţii la mamografie, investigaţia utilizată în prezent pentru depistarea tumorilor mamare. Noul dispozitiv are şi o acurateţe mai mare.

Scannerul, care se află deocamdată în teste clinice, foloseşte raze cu intraroşu şi energie termică pentru a identifica formaţiunile tumorale mamare. Acestea nu iradiază, spre deosebire de razele X utilizate în cadrul mamografiilor. Într-un studiu clinic în care au fost incluse peste 2.500 de femei, noul dispozitiv a avut o acurateţe de 92% în depistarea tumorilor mamare, în vreme ce mamografia este eficientă în doar 80% din cazuri.
Aparatul a fost creat după ce oamenii de ştiinţă israelieni de la Centrul Medical Universitar din Ierusalim au descoperit că organismul femeilor cu cancer mamar produce un tip de semnale la suprafaţa pielii. Acestea sunt detectate de dispozitiv fără a intra în contact cu sânul. Noua tehnologie este eficientă pentru femeile de toate vârstele. Acesta este, din nou, un avantaj faţă de mamografie, care dă uneori rezultate fals negative la femeile tinere, din cauza faptului că ele au un ţesut mamar mai dens şi mai greu de penetrat de către razele X.
Dispozitivul ar putea fi aprobat în Uniunea Europeană până la sfârşitul anului.



Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite