Interviu - Laserul nu lasa cicatrice in urma alunitelor, dar nici nu inlatura riscul de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alunitele ar trebui sa ne ingrijoreze? Desi medicii afirma ca este normal sa avem pe corp pana la 100 de alunite, unele dintre acestea se pot transforma cu rapiditate in tumori maligne. Dr.

Alunitele ar trebui sa ne ingrijoreze? Desi medicii afirma ca este normal sa avem pe corp pana la 100 de alunite, unele dintre acestea se pot transforma cu rapiditate in tumori maligne. Dr. George-Sorin Tiplica, medic primar dermatolog la Spitalul Colentina din Bucuresti, ne sfatuieste cum sa evitam aceste probleme.
- Ce sunt de fapt alunitele?
- Denumirea medicala a alunitei este nev pigmentar. Reprezinta bine cunoscutele pete brun-negre, bine delimitate, dispuse pe piele sau mucoase. Apar datorita aglomerarii locale exagerate de celule care fabrica pigmentul brun al pielii - melanocitele. Prezenta nevilor pe tegumente nu trebuie ignorata, dar nici interpretata ca o catastrofa. Cele mai multe leziuni pigmentare sunt benigne. Un control lunar atent este necesar pentru ca unele dintre aceste leziuni se pot transforma in melanom, o tumora maligna care da rapid metastaze.
- Ce duce la transformarea alunitei?
- Cele mai frecvente mecanisme de transformare maligna sunt traumatismele. Poate fi cazul unor evenimente brutale, ca zgarierea, julirea, inteparea etc. sau al unora mai discrete, dar frecvent repetate. Expunerea la soare sau la raze ultraviolete constituie, de asemenea, un traumatism important al alunitelor. De aceea se recomanda cu insistenta limitarea expunerilor neprotejate la soare la maxim 90 de minute si folosirea permanenta a cremelor fotoprotectoare. Aparitia unor alunite in cursul vietii este perceputa cu ingrijorare de pacienti, dar, de cele mai multe ori, formarea petelor brune sau negre nu este de natura maligna, fiind determinata de stimuli hormonali. Numeroase pete apar la pubertate sau in timpul sarcinii.
- Cum sa urmarim evolutia acestor "pete"?
- Inspectia leziunilor se poate face foarte simplu, acasa, in fata oglinzii. Medicul dermatolog va fi solicitat pentru investigarea leziunilor care se modifica de la un control la altul. Trebuie mers la doctor pentru nevii pigmentari care devin asimetrici, au bordura indentata, isi schimba culoarea, cresc in suprafata (peste 6 mm diametru) sau cresc pe verticala. Aceste elemente care trebuie urmarite sunt sintetizate in formula usor de memorat: "A-B-C-D-E" (asimetrie-bordura-culoare- dimensiuni-evolutie).
- Ce tratament se poate recomanda?
- Atentia pacientului trebuie directionata catre alunitele care nu respecta criteriile "A-B-C-D-E" si catre alunitele traumatizate. O regula generala spune ca orice alunita care a suferit un traumatism sangerand trebuie "aratata" medicului dermatolog. Din nefericire, semnalele de alarma referitoare la posibila transformare maligna a alunitelor dupa traumatisme ale pielii au fost interpretate eronat si exagerat de catre pacienti, fiind incetatenita ideea de a refuza excizia alunitei. Pacientii cred ca acest traumatism chirurgical ar duce la initializarea procesului canceros. in realitate, excizia nevilor pigmentati nu comporta nici un risc in cazul in care se apeleaza la un medic dermatolog. Este indicata excizia leziunilor care au sangerat sau a celor situate pe zone supuse traumatismelor repetate, cum ar fi frecarea cu bretele, curele, cordoane. La solicitarea expresa a pacientului se poate indeparta orice alunita considerata de acesta inestetica. Exista si posibilitatea investigarii complexe cu un ecograf cutanat sau un dermatoscop, pentru orientarea mai precisa a diagnosticului. Certitudinea este data numai de examinarea leziunii excizate la microscop. Excizia poate fi clasica, folosind bisturiul si avand avantajul posibilitatii de examinare la microscop, sau se poate efectua tratament cu raza laser. Acest procedeu are avantajul indepartarii leziunii cu formarea unei minime cicatrice, dar si dezavantajul interventiei "oarbe", fara control microscopic al leziunii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite