Intervenţiile cu laser vă scapă de ochelari într-o singură zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miopia, hipermetropia, astigmatismul sau cataracta pot fi tratate în clinici din România cu ajutorul laserului ori al implantului de lentile refractive. Astfel de operaţii pot costa mii de lei. Numai persoanele al căror viciu de refracţie este stabilizat de minimum doi ani pot face o operaţie cu laser. În general, viciul devine constant după vârsta de 21 de ani.

Intervenţia cu laser este indicată persoanelor cu miopie, hipermetropie sau astigmatism. Operaţia este nedureroasă, iar pacientul poate pleca acasă la scurt timp după terminarea ei. În funcţie de mărimea dioptriilor şi de grosimea corneei, există mai multe metode de tratament: cu laserul excimer (PRK), laser in situ keratomileusis (LASIK) şi LASEK (o combinaţie).

Corneea este şlefuită

Lumina pe care o emite laserul remodelează şi şlefuieşte corneea în funcţie de forma ochiului, în acest mod corectându-se viciul de refracţie. Se pot trata doar persoanele care au până la 5-6 dioptrii în cazul miopiei, până la 3 dioptrii în hipermetropie şi maximum 2,5 dioptrii în astigmatism.

Înainte de operaţie, pacientul face mai multe investigaţii, pentru ca medicul să vadă dacă există contraindicaţii, cum ar fi keratoconusul (deformarea corneei) sau sindromul de ochi uscat. Medicul oftalmolog specialist în chirurgie refractivă este cel care poate recomanda aceste intervenţii, precum şi tehnica cea mai potrivită.

În intervenţiile cu laser, există un sistem foarte modern, denumit CRS Master - Zeiss, care exclude riscul omiterii vreunei contraindicaţii. Dispozitivul face o hartă computerizată a corneei, indicând exact dioptriile pacientului sau afecţiunile ascunse.

„De exemplu, dacă se foloseşte tratamentul cu laser excimer la o persoană cu dioptriile foarte mari sau cu o grosime prea mică a corneei, pot apărea complicaţii care duc, în timp, şi la necesitatea unui transplant de cornee”, precizează doctorul oftalmolog Cristian Mircea Moraru, de la clinica Oculus, unde se află de aproximativ doi ani acest aparat.

Implante refractive pentru dioptriile mari

Intervenţia cu laser nu este indicată persoanelor care au vicii de refracţie mari (peste 6 dioptrii), dar nici celor care au dioptrii mici şi cornee subţire. În cazul lor, se recomandă implantarea intraoculară de lentile refractive. „Operaţiile de implantare de lentile refractive se efectuează cu anestezie locală (injecţii sau picături ). Pacientul vede foarte bine fără ochelari chiar din prima zi”, adaugă specialistul.

Cristalin artificial, folosit în cataractă

Şi persoanele mai în vârstă care suferă de cataractă pot scăpa definitiv de ochelari, cristalinul bolnav fiind înlocuit cu unul artificial. „Implantarea unui astfel de cristalin, spre deosebire de cel clasic, elimină  dependenţa de ochelari, atât pentru vederea de aproape, cât şi pentru cea la distanţă. Procedura durează maximum 10 minute. Se efectuează cu anestezie doar cu picături, este nedureroasă, iar pacientul se vindecă foarte repede“, subliniază doctorul Moraru.

image

 Dacă se foloseşte tratamentul cu laser la o persoană cu dioptriile foarte mari, pot apărea complicaţii

image
image


Cristian Moraru, medic oftalmolog

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite