Insuficienţa venoasă poate pune viaţa în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Durerile şi arsurile de gambă pot fi semn de insuficienţă venoasă şi chiar de tromboză
Durerile şi arsurile de gambă pot fi semn de insuficienţă venoasă şi chiar de tromboză

Picioarele grele, durerile de gambe, dar şi varicele pot cauza probleme grave de sănătate. Atunci când venele nu mai permit întoarcerea sângelui spre inimă pot apărea probleme precum tromboza venoasă profundă, embolia pulmonară şi chiar decesul.

Aproximativ 15 la sută din populaţie suferă de varice, forma uşoară de insuficienţă venoasă. Sunt afectate atât femeile, cât şi bărbaţii, întrucât insuficienţa venoasă este favorizată nu doar de fluctuaţiile hormonilor estrogeni, ci şi de o combinaţie între predispoziţia genetică şi factori favorizanţi: greutatea, ortostatismul (statul prelungit în picioare), vârsta şi sedentarismul.

Insuficienţa venoasă cronică se manifestă şi prin senzaţia de picioare grele, obosite, edeme la nivelul gambei, crampe predominant nocturne, furnicături şi usturimi la nivelul pielii.

Afectarea venelor profunde poate duce la complicaţii precum embolismul pulmonar. Acesta apare prin blocarea arterelor pulmonare cu trombi (cheaguri de sânge) plecaţi de la nivelul piciorului şi poate pune viaţa în pericol. Pot apărea şi infecţii ale venelor profunde (tromboflebite), cu dureri puternice şi modificări ale membrului inferior care pot deveni ireversibile. Şi varicele pot pune probleme prin riscul de a produce ulceraţii ale tegumentelor.

Valvele nu se mai închid etanş

Boala apare din cauza alterării valvelor venoase. Clapete situate pe pereţii interni ai venelor, acestea funcţionează ca nişte supape care, în condiţii normale de funcţionare, se închid etanş, opunând rezistenţă întoarcerii sângelui în picioare.

Defectele lor fac ca, în timp, sângele să se acumuleze şi să „băltească" la nivelul ramificaţiilor arborelui venos. Venele mici se dilată din cauza presiunii crescute, iar produşii de metabolism nu mai sunt eliminaţi. Picioarele se umflă şi dor. În timp, pot apărea la acest nivel infecţii şi tulburări de coagulare ce duc la formarea de cheaguri (tromboză venoasă), precum şi afectări ale tegumentelor cu apariţia ulceraţiilor.

Nu staţi prea mult timp în picioare!

La fiecare patru femei afectate, trei bărbaţi suferă de insuficienţă venoasă. Boala se transmite genetic. De asemenea, sunt mai expuse riscului de a face boala persoanele obeze sau supraponderale, cele care au meserii în care stau mult în picioare şi persoanele care au tulburări de coagulare.

„Persoanele cu varice trebuie să ajute întoarcerea sângelui prin ridicarea picioarelor deasupra nivelului inimii, atunci când se odihnesc la orizontală, şi prin evitarea imobilizărilor prelungite. De asemenea, trebuie să evite purtarea de şosete cu elastic prea strâns", spune profesorul doctor Eduard Apetrei, şeful secţiei de Cardiologie a institutului „C.C. Iliescu" din Bucureşti. Evitarea băilor calde şi practicarea de sporturi precum înotul şi joggingul sunt benefice. O atenţie aparte trebuie să o acorde femeile însărcinate, ale căror varice evoluează.

Tratamentul este de durată

De la caz la caz, boala se tratează cu anticoagulante şi antiagregante, care scad riscul producerii de trombi, sau prin intervenţii care distrug sau repară venele bolnave, ca intervenţiile de sclerozare şi cele cu laser.

„Tratamentul corect al bolii reprezintă de cele mai multe ori o combinaţie între metode diverse", spune medicul Antonia Cosima Ionescu, asistent cercetare chirurgie cardiacă de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite