Insomnia poate fi simptomul unor boli psihice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Factori care ţin de stilul de viaţă, dar şi bolile psihice, cele neurologice şi unele afecţiuni cronice pot provoca tulburări de somn. Adesea, insomniile accentuează simptomele bolilor de bază şi conduc la complicaţii ce afectează şi mai mult calitatea vieţii.

Foarte multe afecţiuni psihice au ca simptom insomnia de diferite grade. „Aş putea spune că insomnia este prezentă în toate afecţiunile psihice, de la nevroze până la depresie psihotică şi la schizofrenie", explică prof. dr. Florin Tudose, medic primar psihiatru la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Potrivit specialistului, deşi sunt semne clare ale unor tulburări, insomniile nu ajută foarte mult în stabilirea diagnosticului în bolile psihice.

Totuşi, persoanele cu schizofrenie au somnul întrerupt, la fel şi persoanele care suferă de anxietate, tulburări afective, obsesiv-compulsive şi cele cu dependenţă de alcool. În cazul depresiei, insomniile pot apărea înainte ca persoana să experimenteze schimbări de dispoziţie.

În tulburarea afectivă bipolară, durata de somn poate fi redusă şi, de asemenea, poate fi un indiciu pentru diagnostic. „Sunt cazuri de tulburare bipolară în care somnul lipseşte şi câte o săptămână şi asta epuizează atât personajul în cauză, cât şi anturajul acestuia", explică psihiatrul Florin Tudose.

Anxietatea dă vise înfricoşătoare

De asemenea, potrivit specialistului, anxietatea poate avea impact şi asupra somnului, adică visele pot fi înfricoşătoare şi, din acest motiv, persoana se poate trezi de mai multe ori pe noapte, iar somnul poate fi insuficient. În cazul consumatorilor cronici de alcool, somnul de tip REM, adică etapa în care se formează visele, este redusă şi, timp de mai mulţi ani, foştii alcoolici suferă de tulburări de somn, chiar şi după vindecarea dependenţei.

„Ei îşi distrug mecanismul somnului, alternanţa veghe-somn şi la fel fac în timp şi consumatorii intoxicaţi cu tutun", mai spune psihiatrul Florin Tudose. Fiindcă insomnia este doar un simptom în cadrul afecţiunilor psihice se recomandă tratarea respectivelor afecţiuni. „Logică este îndepărtarea cauzei, nu tratarea simptomului", mai spune medicul psihiatru.

Demenţa strică odihna

Insomnia se asociază adesea şi cu tulburările neurologice. De exemplu, durerile date de spondiloza cervicală sau de durerile de la nivelul coloanei pot produce insomnii prin întreruperea somnului. Dar există şi cazuri în care insomniile sunt date de afectarea structurilor neuronale centrale implicate în controlul somnului. Este cazul demenţelor care se asociază cu insomnii.

Explicaţia constă în faptul că, de exemplu, maladia Alzheimer duce la pierderea a 80% din celulele care controlează ritmul circadian hipotalamic. Alte boli neurologice, cum sunt cele care presupun tremor şi mişcări necontrolate şi anormale, precum maladia Parkinson şi sindromul Gilles, sunt, de asemenea, asociate cu un somn întrerupt. Şi migrenele, şi durerile de cap pot conduce la insomnii.

Angina poate fi de vină

Durerile cronice reumatologice şi folosirea unor medicamente cum sunt steroizii dau insomnii prin întreruperi ale somnului. De asemenea, insomnia apare frecvent la persoanele cu astm, dar şi la persoanele cu ischemie cardiacă şi cu tulburări tiroidiene.

"Insomnia este prezentă în toate afecţiunile psihice, de la nevroze până la depresie psihotică şi la schizofrenie. "
Florin Tudose
medic primar psihiatru

Citiţi sâmbătă în „Adevărul Sănătate"

-Dosar: Mecanismele organismului stresat: cum afectează stresul cronic principalele organe; metode eficiente de relaxare.
-REPORTAJ: Dializa, un compromis minor pentru o viaţă normală.
-Grăsimea brună ar putea fi soluţia antiobezitate.
-Care sunt etapele de evoluţie a bolii Alzheimer.
-Ce precauţii impun anticoagulantele orale.
-Leacuri pentru tratarea sindromului de ochi uscaţi.
-De ce este bine să mâncăm migdale.
-Cum învingem monstrul numit furie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite