Înotul - şi sport, şi terapie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este un bun antrenament cardiovascular, tonifică musculatura şi contribuie la corectarea unor probleme de la nivelul coloanei vertebrale. Înotul este o opţiune excelentă pentru cei care doresc să se menţină în formă, pentru cei care vor să slăbească, dar şi pentru persoanele care doresc să-şi fortifice plâmânii.

Spre deosebire de alte forme de activitate fizică, precum aerobicul sau alergatul, înotul nu solicită articulaţiile, iar riscul de accidente în cazul acestui sport este minim. Mai mult decât atât, înotul şi unele forme de exerciţii efectuate în apă ajută la vindecarea unor afecţiuni ale sistemului locomotor. „În funcţie de nevoi, înotul menţine sau creşte mobilitatea articulară şi flexibilitatea musculară, menţine sau creşte forţa şi tonusul muscular şi ajută la reeducarea coordonării mişcărilor", spune kinetoterapeutul Carmen Gherghel, asistent universitar la Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport (ANEFS). Din acest motiv, înotul este considerat o metodă de recuperare şi de tratare a unor afecţiuni, nu doar de menţinere a sănătăţii.

Reglează problemele care dau dureri de spate

Durerile de spate, date de cifoze, scolioze sau de lordoze, sunt atenuate de înot fiindcă acest sport fortifică musculatura şi corectează postura scheletului. Mai mult, în cazul copiilor, care nu au scheletul complet format, înotul, alături de alte exerciţii de kinetoterapie recomandate, contribuie la corectarea curburilor nefireşti ale coloanei vertebrale.

„Când înotul este aplicat ca terapie, trebuie să se ia în considerare particularităţile individului, eventualele  probleme de sănătate şi să se aleagă stilul potrivit, fiindcă, de exemplu, în cifoze este indicat stilul spate", mai spune kinetoterapeutul Carmen Gherghel. Potrivit specialistei, pentru menţinere  este nevoie de două şedinţe pe săptămână, de 45-60 de minute, în timp ce şedinţele de înot terapeutic se stabilesc în funcţie de afecţiune, împreună cu  kinetoterapeutul.

Creşte rezistenţa la efort

Apa opune o rezistenţă de 12 ori mai mare decât aerul, prin urmare, pentru orice mişcare este nevoie de un efort de 12 ori mai mare în apă. Acest lucru antrenează inima şi, în acelaşi timp, solicită plămânii, care trebuie să asigure o cantitate mai mare de oxigen pentru ţesuturi.
Studiile arată că frecvenţa crizelor de astm este redusă la persoanele care au această afecţiune, dar care practică înotul. În plus, înotătorii au o rezistenţă crescută la efort. Alte beneficii constau în pierderea în greutate, cu condiţia urmării unei diete echilibrate şi în relaxarea psihică. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite