Îngrijirea paliativă alină durerea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îngrijirea paliativă este îngrijirea activă şi totală a pacienţilor, fie adulţi, fie copii, a căror boală nu mai răspunde la tratament curativ. Controlul durerii şi al simptomelor,

Îngrijirea paliativă este îngrijirea activă şi totală a pacienţilor, fie adulţi, fie copii, a căror boală nu mai răspunde la tratament curativ. Controlul durerii şi al simptomelor, asistenţa psihologică, socială şi spirituală sunt esenţiale. Scopul îngrijirii paliative este asigurarea calităţii vieţii pacientului şi a familiei acestuia. "Acest tip de îngrijire accentuează importanţa pe care o are familia şi oferă sprijin astfel încât pacienţii să-şi petreacă ultima parte a vieţii într-un mediu demn, alături de cei dragi", ne-a declarat Magda Munteanu, coordonatoarea Centrului de Resurse pentru Hospice şi Îngrijire Paliativă "Nicholas Edeleanu" din Bucureşti, care are la Braşov şi două secţii unde pot fi internaţi bolnavii. O altă fundaţie, "MobilMed", are echipe mobile şi oferă numai îngrijire la domiciliu.

Echipa ţine legătura cu medicul de familie
Echipa de îngrijiri paliative la domiciliu este formată dintr-un medic, un asistent medical, un asistent social, un psiholog, un preot şi un voluntar. Echipa vizitează pacienţii la domiciliu în mod regulat, iar numărul de vizite variază în funcţie de necesităţile fiecărui pacient. "Prima vizită la pacient este făcută de un medic şi o asistentă medicală. Este o vizită de evaluare generală a stării de sănătate şi de stabilire a planului de îngrijire. În continuare, vizitele curente sunt făcute de asistenta medicală şi, în funcţie de nevoi, de ceilalţi membri ai echipei, iar periodic se fac reevaluări", ne-a declarat dr. Cristina Horpos, fondatorul Fundaţiei pentru îngrijiri paliative la domiciliu "MobilMed". Medicul "MobilMed" menţine legătura cu medicul de familie sau cu medicul specialist oncolog, pentru tratament. Fundaţia trăieşte doar din donaţii şi, în limita banilor primiţi, poate sprijini pacientul şi familia acestuia în procurarea medicamentelor.

Serviciile sunt gratuite
Pentru bolanvi şi familiile acestora, mai multe organizaţii au pus la punct servicii de îngrijire paliativă, care sunt gratuite. La Hospice "Casa Speranţei", capacitatea de îngrijire, atât la domiciliu, cât şi în unitatea cu paturi, este de 110 adulţi şi 45 de copii, iar de patru ani, tot mai mulţi bolnavi au fost încurajaţi să participe la activităţile centrelor de zi. "Din 2004, a fost al doilea an în care serviciile de îngrijiri la domiciliu au putut fi contractate cu Casa de Asigurări de Sănătate. Sumele nu acoperă cheltuielile totale ale serviciului nostru, ci doar îngrijirile de bază", ne-a mai spus Magda Munteanu.

De îngrijirea paliativă pot beneficia persoanele care suferă de cancer, scleroză multiplă, Alzheimer, accidente vasculare cerebrale sau se află într-o fază avansată a SIDA. Îngrijirea se poate acorda în unităţi cu paturi ale organizaţiilor specializate, în centre de zi, în spital şi la domiciliu. Pentru a beneficia de îngrijire paliativă, o persoană se poate adresa medicului de familie sau medicului curant din zonă sau din spital.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite