Îngrijire şi după ieşirea din spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
5.000 dintre bolnavii de cancer din România sunt copii
5.000 dintre bolnavii de cancer din România sunt copii

Bolnavii incurabili au dreptul la asistenţă specializată gratuită pentru creşterea calităţii vieţii. 400.000 de români sunt afectaţi de cancer. Mai puţin de 5% din aceştia beneficiază de servicii specializate de îngrijiri paliative în fazele avansate şi terminale de boală.

Adulţii bolnavi de cancer în stadii terminale şi copiii afectaţi de boli incurabile cu prognostic limitat au nevoie de îngrijire specială.

Centrele private oferă servicii complete

Serviciile de tip hospice au ca obiectiv îngrijirea complexă, orientată spre nevoile pacientului şi cele ale familiei, de către o echipă interdisciplinară. Ele pot include îngrijirea la domiciliu, în unităţi spitaliceşti, în cabinete de consultaţii şi în centre de zi. Serviciile presupun tratamente medicale, kinetoterapie, activităţi educative şi recreative, precum şi consiliere psihologică şi spirituală.

În România, centre de îngrijiri paliative de tip hospice se găsesc la Braşov (Hospice „Casa Speranţei"), în Bucureşti (centrul „Sf. Irina" din sectorul 3), în Timişoara (centrul „Casa Milostivirii Divine") şi în Cluj-Napoca (centrul Hospice Perspective Medicale). În mare parte, aceste centre se autofinanţează, Casa de Asigurări de Sănătate decontând doar un mic procent din costuri.

Medicii de familie ar putea fi implicaţi

De curând, Fundaţia Bristol-Myers Squibb şi-a lansat în România programul „Bridging Cancer Care", destinat ţărilor din Europa Centrală şi de Est, printr-o finanţare de 150.000 de dolari acordată hospice-ului „Casa Speranţei".

Finanţarea va fi folosită pentru elaborarea unui model-pilot de servicii integrate privind îngrijirile paliative la nivelul Braşovului şi localităţilor învecinate, urmărind extinderea acestuia la nivel naţional, în funcţie de rezultate.

În program vor fi implicaţi medici de familie, care pot urmări evoluţia bolnavilor, şi echipele mobile de spital, care asigură consultanţă bolnavilor de cancer în Braşov şi în Bucureşti. Îngrijirile paliative sunt acordate şi la domiciliu, atât în mediul urban, cât şi în cel rural.

Hospice „Casa Speranţei", Ministerul Sănătăţii şi Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer au semnat anul trecut un acord de parteneriat pentru elaborarea unui Plan Naţional de Dezvoltare a Îngrijirilor Paliative, ca parte integrantă a Programului Naţional de Cancer.

„Toate ţările civilizate acordă atenţie îngrijirilor paliative, iar noi suntem încă la început în această privinţă. Deşi primim sprijin constant din partea Colegiului Medicilor în demersurile noastre, Programul Naţional de Paliaţie duce lipsă de fonduri. Bolnavii aflaţi în stadii terminale au nevoi speciale, nu e potrivit să le aloci o parte din paturile secţiei de oncologie", afirmă Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiei Bolnavilor de Cancer.

Cum puteţi beneficia de îngrijiri paliative

Pacienţii care au nevoie de îngrijire paliativă pot solicita o trimitere de la medic către aceste centre hospice, de care pot beneficia în mod gratuit. Din păcate, aceste centre sunt suprasolicitate şi au, la rândul lor, un număr limitat de paturi, astfel că se creează liste de aşteptare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite