Infertilitatea bărbaţilor, efectul evoluţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Infertilitatea bărbaţilor, efectul evoluţiei
Infertilitatea bărbaţilor, efectul evoluţiei

Bărbaţii care produc spermatozoizi prea puternici şi prea rapizi au şanse scăzute de a concepe un copil, arată un nou studiu israelian. Specialiştii de la Universtitatea din Tel Aviv spun că acest proces, numit „polispermie”, poate distruge ovulul şi, implicit, şansele de fertilizare.

Oamenii de ştiinţă pun acest lucru pe seama evoluţiei diferite dintre femei şi bărbaţi. Pentru ca fertilitatea să crescă ar trebui ca procesul de evoluţie să fie simultan, la ambele sexe, iar până se va întâmpla acest lucru rata cazurilor de infertilitate va continua să crească.

Şi femeile au suferit transformări

Cercetătorii au observat că femeile şi-au dezvoltat în timp un sistem evoluat de apărare prin care forţează spermatozoizii să devină mai competitivi în lupta de fecundare a ovulului. Drept consecinţă, bărbaţii au început să producă o spermă mai agresivă şi mai puternică.

Astfel, în momentul în care primul spermatozoid fecundează ovulul, organismul femeii îşi creează o barieră biochimică pentru a-i împiedica pe ceilalţi să pătrundă în colul uterin. Însă, în prezent, acest tip de spermă este atât puternic, încât poate distruge procesul normal de fertilizare.

Pe de altă parte, bărbaţii care au o spermă de calitate inferioară din cauza stresului sau poluării au acum şi mai puţine şanse de a trece de sistemul de apărare îmbunătăţit al femeii. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite