Infecţiile unghiilor, greu de tratat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Modificările de culoare sau de textură ale unghiilor pot fi semn de onicomicoză
Modificările de culoare sau de textură ale unghiilor pot fi semn de onicomicoză

În funcţie de gravitatea afectării unghiilor şi de tratamentul recomandat de specialist, putem scăpa de onicomicoză şi în şase luni. Frecvenţa infecţiilor unghiilor creşte vara, fiindcă transpiraţia le favorizează. În egală măsură, marginile ştrandurilor şi podelele duşurilor publice pot fi surse de infecţie.

Onicomicoza este o infecţie care se manifestă prin îngălbenirea unghiilor, care pot deveni moi şi friabile şi prin apariţia unor striaţii şi a unor puncte albe. În timp, unghiile pot deveni maronii, se pot îngroşa şi pot face depozite subunghiale. „În 85% din cazuri, onicomicozele sunt date de un dermatofit numit Trichophyton rubrum", explică prof. dr. Olga Simionescu, şeful secţiei clinice Dermatologie I din cadrul Spitalului Colentina din Bucureşti.

Potrivit specialistului, tratamentul trebuie să fie ales în funcţie de fungul care stă la baza infecţiei, altfel tratamentul nu este eficient. De aceea, persoanele cu onicomicoze trebuie să consulte specialistul înainte de a începe tratamentul, fiindcă doar testele de laborator pot indica natura dermatofitului implicat în infecţie. În cazurile uşoare, în care afectarea unghiei este parţială, tratamentul local cu preparate antimicotice este eficient. „La început sunt afectate părţile laterale ale unghiei, colorându-se în galben. În acest caz este indicat tratamentul local cu preparate pe bază de clorhidrat de naftifină sau amorolfină, fiindcă acestea penetrează unghia", explică prof. dr. Simionescu. Pentru a fi eficient, tratamentul trebuie aplicat pe unghia înmuiată şi curăţată de impurităţi.

Medicamentele, toxice pentru ficat

Dacă infecţia onicomicotică afectează mai multe unghii ale persoanei, este indicat un tratament mixt. „La mai mult de patru unghii afectate este nevoie de tratament sistemic, dar aceste medicamente dau toxicitate hepatică şi toţi pacienţii trebuie să facă analize de sânge pentru a vedea care este starea acestui organ", explică medicul primar dermatolog Hatami Afshin de la CMI „Dr. Hatami Afshin" din Bucureşti.

Potrivit specialistului, în cazul în care persoana afectată are nivelul transaminazelor crescut, atunci se indică doar tratament topic, dar şansele de reuşită sunt reduse. În schimb, la persoanele cu o stare bună a ficatului, tratamentul mixt cu antimicotice orale şi locale poate dura între patru şi şase luni până la vindecare, mai spune medicul dermatolog Hatami Afshin.

Se poate recurge la chirurgie

Când o singură unghie este afectată de onicomicoză, iar afectarea este totală, se poate indica tratamentul chirurgical. „Se face anestezie cu xilină, după ce în prealabil a fost testată toleranţa la respectivul anestezic, apoi se introduce o pensă sub unghie şi se realizează smulgerea unghiei", explică prof. dr. Olga Simionescu.

Este necesar ca patul unghial să fie chiuretat pentru a fi curăţat foarte bine de fungii care au produs infecţia, iar persoana va trebui să-şi aplice singură antimicotice topice pentru a trata infecţia. Dacă se apelează la tratamentul chirurgical al infecţiei, până la creşterea completă a unghiei noi, neafectată de boală, pot trece trei-patru luni. În plus, creşterea respectivei unghii trebuie să fie controlată periodic de către medic şi condusă, dacă este cazul, pentru a evita încarnarea.

Antifungice pentru pantofi

Reinfectarea unghiilor se poate produce din cauza încălţămintei purtate în timp ce persoana avea infecţia sau din cauza şosetelor contaminate. Din acest motiv este importantă dezinfectarea tuturor obiectelor care au intrat în contact cu zona infectată: prosoape de baie, covoraşe de baie, papuci, încălţăminte, şosete. „Pentru dezinfectarea încălţămintei care nu poate fi fiartă se pot folosi produse antimicotice sub formă de pudre şi de spray, care se găsesc în farmacii", spune prof. dr. Olga Simionescu. Potrivit specialistei, pentru a preveni reinfectarea, este la fel de important ca piciorul să fie cât mai mult timp aerisit.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite