Infecţiile sexuale, periculoase pentru întreaga familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a preveni riscul de reinfectare, medicii prescriu  tratament ambilor parteneri
Pentru a preveni riscul de reinfectare, medicii prescriu tratament ambilor parteneri

În România sunt aproximativ 230 de cabinete de planificare familială, în fiecare oraş existând cel puţin unul. Specialiştii atrag atenţia asupra lipsei de informare a populaţiei în acest sens, ce poate avea urmări grave asupra sănătăţii cuplului.

O preocupare extrem de importantă în ceea ce priveşte planificarea familială constă în prevenirea şi în tratarea infecţiilor cu transmitere sexuală (ITS). „Există foarte multe tipuri de astfel de infecţii. Gravitatea evoluţiei lor depinde de cât de repede sunt depistate şi de precocitatea începerii tratamentului", atrage atenţia medicul Cristiana Bîrlădeanu, preşedintele Asociaţiei de Planificare Familială din România.

Unele infecţii care se transmit pe cale sexuală pot cauza infertilitate, pot afecta sarcina sau se pot transmite copiilor, punându-le sănătatea în pericol. De exemplu, chlamydiaza poate duce la infertilitate. „Infecţia se poate transmite de la mama bolnavă la copil în timpul naşterii, provocându-i acestuia infecţii grave ale ochilor sau ale căilor respiratorii", spune medicul Cristiana Bîrlădeanu. Un alt exemplu este sifilisul care, netratat, poate duce la afectarea gravă a organelor interne (mai ales a creierului) şi chiar la deces. „În plus, sifilisul se transmite de la mama infectată la făt în timpul sarcinii, putând determina malformaţii şi alte afecţiuni congenitale grave", adaugă specialistul. De asemenea, până la 40 la sută din femeile care nu urmează tratament pentru gonoree prezintă infecţii la nivelul uterului, trompelor şi ovarelor. Ele au risc crescut de abces la acest nivel sau pot suferi de sterilitate.

Şi bărbaţii infectaţi au risc de complicaţii genitale sau urinare. La nou-născut, gonococul, transmis de mamă în timpul naşterii, poate cauza infecţii respiratorii, oculare sau anorectale. Până şi trichomoniaza, boală cauzată de un parazit, care nu este considerată gravă, creşte riscul de anexită, de naştere prematură şi de infectare cu alţi microbi. În ceea ce priveşte HIV, copiii cu mame seropozitive au un risc de infectare de 25-45 la sută. Infecţia se transmite fie în timpul sarcinii sau la naştere, fie prin alăptare.

Unele boli nu dau simptome

Secreţiile neobişnuite din vagin sau din uretră (din penis), erupţiile cutanate, mâncărimile sau iritaţiile din zona genitală, arsurile la urinare, durerile la contactul sexual sunt simptome specifice acestor boli. La unele infecţii, astfel de semne pot apărea după câteva luni de la infectare sau chiar pot lipsi. „Cu toate acestea, la un moment dat, persoana infectată poate transmite boala sau poate face doar complicaţiile acesteia", recomandă medicul Cristiana Bîrlădeanu. 

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite