Infecţii ce atacă „în tăcere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hepatitele B şi C, TBC-ul şi infecţia cu HPV sunt doar câteva dintre bolile care, în fază incipientă, nu se manifestă. Specialiştii spun că un număr mare de infecţii virale şi bacteriene nu prezintă simptome decât în fazele avansate. De aceea, analizele medicale periodice sunt obligatorii.

Există situaţii în care o persoană se infectează cu un virus sau cu o bacterie şi nu prezintă niciun fel de simptome sau, dacă acestea apar, ele sunt minore şi de multe ori nu sunt luate în serios. Din această cauză, infecţiile se depistează adesea într-un stadiu avansat, atunci când eficacitatea tratamentului este semnificativ redusă, iar riscul de apariţie a complicaţiilor este ridicat.

„O mulţime de infecţii virale, bacteriene sau fungice nu prezintă manifestări mult timp după infectare sau simptomele sunt foarte greu de recunoscut. O categorie aparte, în cazul căreia aceste infecţii pot avea urmări foarte grave, sunt bătrânii şi persoanele cu sistemul imunitar slăbit", spune medicul de familie Radu Leon George de la Clinica Leomedica din Bucureşti.

Teste speciale pentru hepatitele B şi C

Aproximativ 40% din adulţii infectaţi cu virusul hepatitic B nu prezintă nicio manifestare a bolii până în momentul în care infecţia devine cronică. În general, primele simptome apar la 45-180 de zile de la contractarea virusului. Nici în cazul hepatitei C lucrurile nu stau mai bine, existând persoane infectate de peste 10 ani şi care nu prezintă niciun fel de simptome. Manifestări precum dureri de cap, febră şi o stare de oboseală permanentă apar de obicei în stadii avansate ale hepatitelor virale cronice, putând fi uşor de confundat cu manifestările altor boli. Iar dacă nu sunt diagnosticate şi tratate la timp, aceste boli duc la ciroză, la cancer hepatic sau chiar la deces.

Prezenţa virusurilor hepatitice B şi C poate fi depistată printr-o analiză specială a sângelui. „Dacă un membru al familiei este infectat cu virusul hepatitic B sau C, toţi ceilalţi trebuie să facă analizele pentru a depista o eventuală existenţă a virusului în sânge. Dacă îl au, aceştia trebuie să se adreseze imediat medicului pentru instituirea precoce a tratamentului", precizează prof. dr. Mihai Voiculescu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Studiul Ficatului.

Bolile genitale, adesea fără simptome

În momentul în care se confruntă cu o modificare a consistenţei, a culorii sau a mirosului secreţiilor genitale, orice femeie ştie că este cazul să se prezinte la medic, deoarece este posibil să se confrunte cu o infecţie ginecologică precum candidoza. Totuşi, aceleaşi semne pot fi prezente şi în cazul unor boli cu transmitere sexuală grave de tipul sifilisului, infecţiei cu HIV sau cu HPV.

De altfel, aceste afecţiuni pot apărea chiar fără niciun fel de simptome, iar singura metodă de a le depista este prin intermediul analizelor de sânge şi al testului Babeş - Papanicolau. „Nu trebuie uitate nici infecţiile cu citomegalovirusuri sau cu bacterii care provoacă boala inflamatorie pelviană. Aceasta este uneori asimptomatică sau declanşează simptome foarte uşoare şi, netratată, poate produce sterilitate la femei", mai spune Radu Leon George.

TBC sau o simplă gripă?

În faza de început, tuberculoza pulmonară, declanşată de infectarea cu un microb (bacilul Koch), apare adesea fără simptome sau, eventual, se manifestă prin stări gripale. În general, aceste semne apar treptat, pe parcursul a câteva săptămâni sau luni, timp în care infecţia poate fi transmisă şi altor persoane. Boala se tratează cu antibiotice, iar tratamentul poate să dureze mai mult de 12 luni.

Analizele se repetă anual

Singura metodă de a depista la timp orice tip de infecţie este să facem periodic analizele medicale. Astfel, se recomandă repetarea anuală a analizelor uzuale de sânge şi a celor specifice (pentru hepatitele virale), precum şi efectuarea unei radiografii toracice şi a testului Babeş - Papanicolau. Persoanele care au mai mulţi parteneri sexuali trebuie să facă teste pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală, cum ar fi sifilisul sau HIV.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite