Incordarea - cea mai frecventa cauza a durerilor de cap

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cefaleea, sau durerea de cap, este una dintre cele mai vechi suferinte pentru care oamenii au apelat la vraci, samani si, mai tarziu, medici. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii si Societatii

Cefaleea, sau durerea de cap, este una dintre cele mai vechi suferinte pentru care oamenii au apelat la vraci, samani si, mai tarziu, medici. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii si Societatii Internationale de Cefalee, exista 260 tipuri de cefalee. In cartea ,Diagnosticul si tratamentul cefaleelor", dr. Adina Roceanu si prof. dr. Ovidiu Bajenaru, de la Clinica de Neurologie a Spitalului Universitar, prezinta cauzele acestui simptom si metodele de tratament.
De la o raceala la tumorile cerebrale, zeci de boli au ca simptom cefaleea
Studiile arata ca, de-a lungul vietii, 90 la suta din barbati si 95 la suta din femei vor prezenta cel putin un episod de cefalee. Durerea de cap face parte din sistemul de alarma care anunta ca in organism se intampla ceva patologic sau ca exista o perturbare in mediul extern. Clasificarea internationala imparte cefaleea in doua mari clase: cefaleea primara, care nu este asociata unei leziuni cerebrale, si cefaleea secundara, care este atribuita unei maladii. Dureri de cap apar in boli cum ar fi hipertensiunea arteriala sau insuficienta renala. Cefaleea poate fi cauzata de infectii, dar si de accidentele vasculare cerebrale. Traumatismele pot provoca dureri de cap mult dupa ce s-au produs, astfel incat pacientul a si uitat ca s-a lovit la cap. Tumorile cerebrale sunt uneori ,anuntate" de durerile de cap. In multe cazuri, suferinta este provocata de sinuzita sau otita. Un diagnostic corect presupune mai multe controale - la medicul generalist, internist, ORL, medicul neurolog avand o contributie importanta.
Cefaleea de tip tensional - cauzata de stres sau oboseala
Cefaleea de tip tensional este cel mai raspandit tip de cefalee si apare la 30-78 la suta din populatie. In acest caz, durerea este bilaterala, nu este pulsatila, ci are un caracter de "strangere", nu se insoteste de greata, voma, iar lumina si zgomotele nu-l deranjeaza pe pacient. Acest tip de cefalee poate fi episodic, sau cronic, daca apare mai des de 15 zile pe luna, pentru mai mult de trei luni. Cefaleea de tip tensional este determinata de contractia sustinuta a musculaturii cervicale, cauzata de stres, oboseala sau somn insuficient. In tratamentul acestui tip de cefalee, medicii incearca sa descurajeze folosirea indelungata a medicamentelor analgezice, punandu-se, in schimb, accent pe tratamentul cu medicamente miorelaxante. Ca o noutate terapeutica, toxina botulinica este utila in tratamentul cefaleei de tip tensional prin scaderea tonusului muscular in zona afectata.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite