Începe sezonul toamnă-iarnă la alergii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

îmbibate cu polen şi cu mucegaiuri, până târziu în toamnă. "Chiar dacă este la o perioadă mare de timp faţă de momentul înfloririi, frunzele au pe ele polen, care este unul dintre

îmbibate cu polen şi cu mucegaiuri, până târziu în toamnă. "Chiar dacă este la o perioadă mare de timp faţă de momentul înfloririi, frunzele au pe ele polen, care este unul dintre principalii factori care provoacă alergii. De aceea, alergicii la polen nu sunt scutiţi de surpriza unor reacţii alergice de tipul strănutului, secreţiei apoase nazale atunci când se plimbă în acest anotimp prin parc sau prin pădure. De asemenea, toamna apar virozele respiratorii care, prin acţiunea lor, reuşesc să pună în mişcare mecanismele alergiei şi pot duce la recidive ale bolilor", ne-a declarat prof. dr. Ioan Bradu Iamandescu, şeful Secţiei de alergologie de la Spitalul Clinic Colentina. Nici fructele şi nici băuturile specifice acestui sezon nu trebuie ignorate. Strugurii sunt bogaţi în histamină, care poate duce la accidente alergice de tip urticarie şi la crize de astm.
Casa neaerisită, raiul acarienilor
Perioada de timp mai mare petrecută în spaţii închise favorizează dezvoltarea reacţiilor alergice respiratorii, cum ar fi rinita şi astmul. Manifestările alergice sunt mai frecvente în timpul sezonului de toamnă şi iarnă, pentru că oamenii petrec mai mult timp în spaţii unde nu pătrunde aerul proaspăt. Cea mai mare problemă este pusă de acarieni, nişte "păianjeni microscopici", a căror dezvoltare este favorizată de accesul la fibre textile, scuame epidermice umane, mucegaiuri. "Ei se înmulţesc în această perioadă, dezvoltarea lor fiind favorizată de umiditate şi de căldura din locuinţă, în special din cele de la ţară", ne-a spus prof. dr. Iamandescu.
Alergiile au caracter ereditar
Alergia este o reacţie modificată a sistemului imunitar. "Imunitatea normală a individului este direcţionată, în cazul alergiei, spre substanţe inofensive, cum ar fi laptele, polenul, penicilina sau praful de casă. Apare o inflamaţie ca la o infecţie microbiană, dar fără febră", ne-a mai spus prof. dr. Iamandescu.
Alergia este o boală cu o mare încărcătură genetică. Dacă unul dintre părinţi suferă de alergie, riscul ca urmaşul său să sufere de acceaşi boală este de 30 la sută. Dacă amândoi părinţii sunt afectaţi, riscul creşte până la 60-70 la sută.
"În general, cam o persoană din 4 sau 5 suferă de alergii, dar în următorii 10-15 ani se va înregistra o dublare a numărului persoanelor afectate. Cauza este dată, în cea mai mare măsură, de poluare, dar şi, în mod paradoxal, de excesul de igienă. Copiii crescuţi în puf nu iau contact cu diverse bacterii, puţin patogene, astfel că sistemul lor imunitar este slab", ne-a mai declarat dr. Iamandescu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite