Inamici subestimaţi ai sexualităţii feminine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele probleme organice, dar mai ales agresiunile vieţii moderne pot afecta această funcţie complexă la orice vârstă. Ca şi în cazul problemelor masculine, tulburările sexuale feminine trebuie să fie investigate cu ajutorul unei echipe multidisciplinare.

Majoritatea disfuncţiilor sexuale feminine ţin de domeniul psihosexualităţii, sunt de părere specialiştii. Pentru o femeie care intră la menopauză, scăderea satisfacţiei sexuale poate fi pusă pe seama tulburărilor neuroendocrine obiective care însoţesc acest fenomen. Pentru o tânără pe care investigaţiile o declară sănătoasă, problema devine mai complicată. „Cuantificarea satisfacţiei vieţii sexuale ţine în proporţie de 80% de criterii subiective şi, de multe ori, nu patologia este cel mai mare inamic", este de părere medicul primar endocrinolog Delia Niţescu de la Policlinica Vitan din Capitală.

Diabetul zaharat scade excitaţia

Scăderea libidoului, tulburările de excitare, durerea din timpul actului sexual şi dificultatea de a atinge orgasmul sunt cele patru tipuri de disfuncţii sexuale feminine. „Printre problemele organice care stau frecvent la originea acestor probleme se numără diabetul zaharat, infecţiile urinare recurente cu Escherichia coli, precum şi cele genitale cu Gardnerella vaginalis sau cu Candida Albicans", ne spune medicul primar ginecolog Cezara Bucur de la Maternitatea Giuleşti. Astfel, diabetul duce la scăderea lubrifierii vaginale prin afectarea vaselor de sânge (angiopatie) şi a nervilor (neuropatie) de la nivel local. În plus, creşterea concentraţiei de glucoză în urină favorizează dezvoltarea de bacterii la nivelul organelor genitale şi apariţia de infecţii cauzatoare de dureri în timpul actului sexual.

Diabetul zaharat de tip II apare la vârste mai înaintate şi efectele sale se suprapun peste cele ale declinului estrogenic din perioada menopauzei, care duc la scăderea lubrifierii vaginale. Însă infecţiile urinare şi genitale pot apărea şi la tinere, iar tratarea lor nu elimină întotdeauna disconfortul actului sexual.

Atenţie la contraceptivul folosit!

Un alt aspect de investigat este balanţa hormonală, pentru că dereglările hormonale de diferite cauze apar şi la vârste tinere. „Inclusiv tratamentul contraceptiv prelungit poate determina scăderea libidoului, afectând astfel calitatea vieţii sexuale", explică medicul endocrinolog Delia Niţescu. Folosirea unui preparat cu o doză mai mică de hormoni, recomandat de medic, poate rezolva problema. „Problemele hormonale se pot corecta, însă cele care ţin de ignoranţă ori de falsele valori şi aşteptări sunt mai delicate", completează medicul.

Psihicul este cheia

Importanţa aportului psihic în împlinirea sexualităţii feminine este recunoscută de către toţi specialiştii. „Complexitatea psihoneuroendocrină a unei femei este un element de care nu se ţine cont. Sexualitatea feminină este afectată de viaţa de zi cu zi: mediul, educaţia, informaţia, noile standarde impuse de societate. Toţi aceştia sunt inamicii subestimaţi", este de părere prof. dr. Nicolae Calomfirescu, preşedintele Asociaţiei pentru Medicina Sexualităţii din România.Surse de stres devin şi conflictele şi frustrările pe care le poate ascunde relaţia de cuplu, iar acestea sunt agravate de lipsa comunicării.

Vestibulita, o problemă puţin cunoscută

În Franţa şi în Statele Unite ale Americii, patologia ginecologică include afecţiunea numită vestibulită, una dintre cauzele dispareuniei superficiale (adică durerile care apar la intrarea în vagin, odată cu penetrarea). Afecţiunea defineşte o inflamaţie nespecifică, de cauze necunoscute a mucoasei de la nivelul vestibulului vaginal şi se tratează prin fizioterapie (prin manevre de dilatare a vaginului) sau chirurgical. Intervenţia constă în eliminarea unei porţiuni din mucoasa vestibulului şi, implicit, a terminaţiilor nervoase de la acest nivel.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite