Inamici mai puţin ştiuţi ai dinţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeile sunt mai expuse bolilor gingivale din pricina modificărilor hormonale specifice. Neglijate, afecţiunile dentare pot fi punctul de plecare al unor grave probleme de sănătate, avertizează medicii cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale, marcată ieri.

Stilul de viaţă modern poate afecta dinţii, având ca efect nu numai producerea unor boli dentare, ci şi a unor afecţiuni precum cele cardiovasculare. Dantura este afectată în special de alimentaţia orientată spre produsele de tip fast-food, băuturi carbogazoase şi spre dulciuri, „cocktailuri" nocive pentru dantură.

„De cele mai multe ori, după o masă nu avem nici timpul, dar, cel mai important, nu avem la îndemână mijloacele pentru a obţine o igienă orală corespunzătoare. Cum este dificil să purtăm în permanenţă cu noi o periuţă de dinţi, cel mai uşor truc pentru igienizarea orală ar fi apa de gură şi aţa dentară pe care ar trebui să le avem la îndemână", spune medicul stomatolog cu competenţă în endodonţie Cristian Dumitriu de la Clinica Imperial Dent din Bucureşti.

În absenţa acestora, şi o simplă clătire a gurii cu apă plată poate reduce riscul de apariţie a cariilor. Însă, chiar şi respectând regulile de igienă dentară şi mergând regulat la controalele stomatologice preventive, putem avea probleme cu dinţii din cauza unor factori mai puţin ştiuţi. 

Antihipertensivele dau senzaţia de gură uscată

Scăderea funcţiei glandelor salivare duce la instalarea xerostomiei, boală manifestată prin senzaţia de gură uscată. Această afecţiune poate fi dată de diverse boli, dar şi de unele medicamente, precum antihipertensivele, diureticele, descongestivele, antidepresivele şi antihistaminicele.

Fluxul scăzut de salivă favorizează acumularea de placă bacteriană şi cariile. În mod normal, saliva neutralizează acizii produşi de placă, protejând dinţii. Persoanele cu xerostomie trebuie să bea regulat apă şi, la recomandarea stomatologului, pot încerca diverse tratamente, precum cel cu substituenţi salivari.

Anticoncepţionalele sensibilizează gingia

Femeile sunt mai expuse bolilor dentare din cauza schimbărilor hormonale specifice anumitor perioade ale vieţii. Astfel, la pubertate, în sarcină, în timpul ciclului menstrual, la menopauză şi în perioada administrării anticoncepţionalelor pot apărea gingivita (inflamaţia gingiilor) şi scăderea fluxului salivar. De asemenea, în timpul menopauzei, din cauza scăderii nivelului de estrogen, se poate accentua pierderea densităţii osoase, care produce retragerea gingiei.

Fast-foodul „fură" vitaminele şi mineralele

Hrana de tip fast-food, dulciurile şi băuturile carbogazoase sunt sărace în vitamine şi în minerale, necesare inclusiv sănătăţii orale. Printre nutrienţii indispensabili dinţilor se numără: calciul (lactate), vitaminele D (din gălbenuş de ou, peşte şi din unt), A (morcovi, ficat), C (fructe de pădure, citrice), B2 (alune, pâine integrală), fosforul (lapte) şi magneziul (cereale, nuci).

Uneori, carenţa de vitamina C poate fi cauza sângerării gingiilor. Medicul Cristian Dumitriu recomandă consumul de fructe şi de legume atât pentru aportul de vitamine, cât şi pentru stimularea secreţiei salivare prin mestecare. Şi curele de slăbire drastice pot dăuna danturii, prin aceeaşi privare de substanţe nutritive.

Diabetul favorizează bolile parodontale

Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat trebuie să acorde o atenţie specială îngrijirii danturii. Această afecţiune este asociată cu un risc mai mare de apariţie a bolilor parodontale, la această categorie de bolnavi existând o slăbire a ţesutului de suport al dintelui.

De asemenea, în cazul diabeticilor apar sensibilitatea mai mare faţă de infecţiile bucale şi senzaţia de gură uscată. Infecţiile de la nivelul gingiilor îngreunează controlul diabetului, iar dacă persoana cu această afecţiune este şi fumătoare, riscul de parodontoză este mult mai mare decât la cele care nu suferă de această boală.

Campanie pentru o dantură sănătoasă

Problemele dentare pot fi prevenite printr-o igienă corectă, atrag atenţia specialiştii. Pentru conştientizarea populaţiei cu privire la acest mesaj, Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti anunţă campania „Dinţi sănătoşi pentru un organism sănătos", desfăşurată între 12 septembrie şi 15 octombrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale. Printre partenerii campaniei se numără şi mass-media.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite