Înainte de vacanţa la mare, vizitaţi medicul ORL-ist!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele cu timpanul perforat sau cele care fac frecvent dopuri de ceară pot avea probleme dacă le intră apă în urechi. În caz că ni se înfundă urechile de la apa de mare sau de bazin, eliberarea lor folosind diverse obiecte este strict interzisă.

Medicii ORL-işti sunt mai solicitaţi în timpul verii, chiar dacă, cel mai adesea, problemele pe care le tratează sunt de gravitate mică. „Vara ne confruntăm cu o adevărată înflorire a cazurilor de otite externe sau de urechi înfundate din partea persoanelor care au fost la bazin sau la mare", spune medicul specialist ORL Mura Hainăroşie de la Clinica medicală RIA Clinic din Bucureşti.

Dopurile de ceară devin o problemă

După cum ne explică medicul, dopurile de ceară se umflă la contactul cu apa şi astfel apare senzaţia de ureche înfundată, însoţită uneori de durere. Din acest motiv, persoanele care ştiu că fac frecvent dopuri de ceară trebuie să le scoată preventiv, înainte de „înot". Iar acest lucru nu se face oricum, ci doar la cabinetul ORL.

„Noi contraindicăm total folosirea beţişoarelor pentru urechi, indiferent că ne referim la curăţarea urechii sau la desfundarea ei", completează medicul Mura Hainăroşie. Beţişoarele mai mult împing ceara în profunzime, spre timpan, favorizând astfel formarea dopurilor. De aceea, curăţarea urechii se face cu colţul prosopului sau cu degetul învelit într-un şerveţel. Metodele moderne de curăţare a dopurilor de ceară folosesc aparate speciale, sub formă de tuburi subţiri care se introduc în ureche şi care aspiră ceara. Ele produc o senzaţie de „gâdilare" mult mai uşor de suportat decât efectul jetului de apă caldă care se împingea cu o seringă.

Otitele externe sau medii, frecvente

Alte probleme care pot să apară la nivelul urechii în sezonul cald sunt otita externă şi otita medie. Apa care ajunge în ureche nu este nicidecum sterilă, iar umezeala favorizează dezvoltarea de microbi la acest nivel. Otita externă este infecţia conductului auditiv extern, situat, deci, în faţa timpanului. „O afecţiune frecventă este micoza (ciuperca). Aceasta necesită tratament timp îndelungat, la care se adaugă disconfortul de a nu mai auzi, din cauza obstrucţiei prin inflamaţie şi durerea dată de aceasta", ne spune, medicul primar ORL Cezara Danciu de la Spitalul Clinic Colţea.

Şi mai grave sunt otitele medii. „Persoanele care au perforaţii la nivelul timpanului sunt la risc de a face infecţii în spatele acestuia, la nivelul urechii medii, prin pătrunderea apei", explică medicul Hainăroşie. Atunci când apare simptomatologia dureroasă sau senzaţia de scădere a auzului prin înfundarea urechii, persoanele în cauză trebuie să se prezinte la medic. Folosirea de obiecte precum agrafele sau beţişoarele sunt strict interzise, acestea putând provoca răni pe conduct şi chiar perforaţii la nivelul timpanului, prin împingerea dopului. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite