În sezonul rece avem nevoie de suplimente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi avem acces şi în lunile de iarnă la legume şi la fructe proaspete, ele nu mai oferă la fel de multe vitamine şi minerale. Specialiştii recomandă ca, în această perioadă, să realizăm un set de analize pentru a depista ce carenţe avem şi, în cazul în care este nevoie, să luăm suplimente alimentare.

Pentru că, odată cu temperaturile scăzute, sub 0 grade Celsius, devin din ce în ce mai frecvente episoadele de răceală sau chiar de gripă, în primul rând trebuie să ne asigurăm că sistemul imunitar are la dispoziţie toţi „carburanţii" (vitamine şi minerale) pentru a lupta eficient cu infecţiile.

Una dintre vitaminele de care avem nevoie pentru întărirea sistemului imunitar este vitamina A. De asemenea, vitamina A este esenţială pentru prevenirea uscării pielii din cauza vântului şi frigului. Cum deficitul de vitamina A este una dintre cele mai răspândite carenţe vitaminice din lume, este aproape o certitudine că avem nevoie, pe lângă aportul alimentar, şi de suplimente mai ales în acest sezon.

„Persoanele care au nevoie de un aport vitaminic crescut sunt: cele trecute de 60 de ani, fumătorii, persoanele cu afecţiuni cronice, cum sunt diabetul, bolile hepatice sau boala Crohn şi bolnavii de psoriazis", menţionează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. Efectele benefice ale vitaminei A sunt maxime atunci când aportul ei este combinat cu aportul de vitamina E şi cu seleniu.

Vitamina C, cu eliberare prelungită

Poate fi asigurată în acest sezon mai ales prin consumul de murături, dar, pentru că se stochează în corp în cantităţi foarte mici şi pentru că se elimină prin urină, aportul de vitamina C trebuie completat în mod continuu. Un nivel optim de vitamina C îmbunătăţeşte funcţiile celulelor imunitare.

„Prin stimularea activităţii celulelor albe de către vitamina C, are loc o creştere a concentraţiei anticorpilor în sânge şi a interferonului antiviral", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Pentru completarea aportului de vitamina C se recomandă mai ales suplimentele cu eliberare prelungită. „Prin tehnologia de eliberare prelungită, ingredientele active ale produsului sunt puse treptat la dispoziţia organismului, astfel încât acesta să beneficieze de ele pe parcursul întregii zile", precizează medicul consultant în nutriţie Luana Şahian. De asemenea, tot pentru întărirea sistemului imunitar, avem nevoie de suplimente cu zinc, doza zilnică recomandată fiind de 50-100 mg.

În lipsa luminii solare, şi starea de spirit are de suferit. Aşadar, odată cu venirea iernii, este bine să suplimentăm şi aportul de vitamina B12, care este responsabilă atât cu funcţionarea corectă a celulelor imunitare B şi T, cât şi cu înlăturarea stării permanente de oboseală, a depresiei, cu stimularea memoriei şi puterii de concentrare. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite