Implant cu silicon sau cu ser fiziologic?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiecare dintre cele două tipuri de implanturi are avantaje şi dezavantaje ce trebuie cântărite. Forma şi consistenţa sânilor pe care o conferă un implant cu silicon este mai apropiată de cea naturală. Cel cu ser fiziologic presupune însă cicatrice mai mici.

Siliconul a pierdut din popularitate după ce câteva companii au pus pe piaţă implanturi de slabă calitate şi nesupuse testelor de siguranţă. Cel mai recent, vara trecută, medicii au descoperit că implanturile produse de compania franceză PIP, printre cele mai ieftine de pe piaţă, nu aveau învelişul protector, implicând un risc mult mai mare de spargere. Însă atâta vreme cât implantul cu silicon este procurat dintr-o sursă sigură şi este aprobat de autorităţile medicale, el poate fi utilizat cu încredere.

Care sunt deosebirile

Toate implanturile mamare au un înveliş din silicon solid şi o cavitate care poate fi umplută cu diverse soluţii. Cele mai folosite astăzi sunt serul fiziologic (soluţia salină) şi gelul siliconic coeziv, care nu curge şi nu migrează dacă învelişul se rupe. Implanturile cu ser fiziologic sunt de două tipuri: cu volum fix şi cu volum ajustabil. „Cele cu volum fix se umplu imediat după implantare cu volumul de ser fiziologic prestabilit. Implanturile cu volum ajustabil se umplu atât imediat după introducere, cu un volum stabilit iniţial, cât şi după câteva zile, pentru corecţie. Implanturile cu ser fiziologic au o valvă şi un furtun prin care se introduce serul, furtunul extrăgându-se după aceea", explică medicul specialist în chirurgie plastică şi reparatorie Radu Voicu de la Spitalul Universitar CF 2 din Bucureşti.

Gelul siliconic imită textura sânului

Avantajul poate cel mai important al implanturilor cu silicon este acela că au o consistenţă similară celei a glandelor mamare şi oferă sânilor un aspect apropiat de cel natural. În caz de rupere, gelul nu curge şi sânii îşi păstrează forma. Însă acest lucru este şi un dezavantaj, pentru că purtătoarea unui implant de acest fel nu poate depista repede o eventuală ruptură. Este important de ştiut că implantul cu silicon presupune o incizie mai mare comparativ cu cea necesară pentru implanturile cu ser fiziologic. Cel din urmă se introduce gol şi se umple cu soluţie ulterior, pe când implantul cu silicon are un volum prestabilit.

Implantul cu ser fiziologic se poate introduce prin mai multe locuri: prin areolă, prin axilă ori prin ombilic. O eventuală ruptură a acestuia se depistează uşor, deoarece sânul se micşorează. „Printre dezavantajele acestui tip de implant trebuie menţionat riscul mai mare de ruptură. Din cauza greutăţii şi necoezivităţii (pe care gelul siliconic o are), creşte riscul de lăsare a sânilor, deoarece întregul volum al implantului se poziţionează inferior gravitaţional", spune dr. Radu Voicu. La palpare, sânii măriţi cu un implant cu ser fiziologic sunt diferiţi de cei naturali şi nici aspectul nu este la fel de natural. Preţul celor două tipuri de implant este aproximativ acelaşi.

RISC

Implantul cu ser fiziologic se poate dezumfla în timp, chiar dacă nu se rupe, întrucât soluţia se poate pierde prin valva de umplere. Rezultatul este un aspect nedorit al sânului, care se va micşora şi se va lăsa.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite