Imaginaţia îi scapă pe copii de durerile de burtă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii pot fi învăţaţi să-şi folosească imaginaţia pentru a scăpa de durerile abdominale, conform unui studiu recent efectuat la Universitatea din Carolina de Nord şi la Centrul Medical Universitar Duke din SUA.

În cadrul studiului, copiii au ascultat pe CD o voce care le cerea să îşi imagineze diverse scenarii, ca, de exemplu, plutirea pe un nor.

Scade nivelul anxietăţii

Din cei 30 de copii cu vârste între şase şi 15 ani care au participat la studiu, jumătate au ascultat CD-ul zilnic, câte 20 de minute, iar cealaltă jumătate au urmat un tratament obişnuit.

După opt săptămâni, durerile s-au redus la jumătate sau mai mult în cazul a 73,3% din copiii cărora li s-a solicitat imaginaţia şi la 26,7% din cei din grupul standard.

Se estimează că unul din cinci copii prezintă frecvent dureri abdominale de cauză necunoscută.  Mecanismul prin care imaginaţia acţionează asupra durerii nu este clar. Se pare că efectele benefice ţin atât de reducerea nivelului anxietăţii, cât şi de influenţarea directă a răspunsului dureros.

Cercetătorii se declară cu atât mai mulţumiţi de rezultate cu cât copiii îşi pot însuşi tehnica, pentru a o folosi singuri.

Cei mici îşi pun în valoare imaginaţia mult mai bine decât adulţii. Rezultatele studiului completează descoperirile unor gastroenterologi pediatri care au folosit hipnoza pe un grup de copii cu dureri abdominale severe, înregistrând o rată de succes de 100%.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite