Ieşirile la ştrand se pot lăsa cu boli de piele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Umezeala şi aglomeraţia de la bazin favorizează transmiterea bolilor dermatologice. Persoanele care merg în astfel de locuri trebuie să se asigure că nu au leziuni la nivelul pielii şi să respecte cu stricteţe regulile de igienă.

Deschiderea ştrandurilor şi piscinelor este prilej de bucurie pentru toţi cei care nu pot ajunge la mare. Chiar dacă apa din bazin este dezinfectată în mod corect, spaţiul închis şi aglomerat, precum şi supraîncălzirea apei cresc riscul de a contracta o infecţie, iar umezeala favorizează dezvoltarea microorganismelor.

În plus, clorul se evaporă, pe parcursul zilei, ceea ce face ca microbii să se înmulţească. Persoanele care suferă de o afecţiune acută sau cronică trebuie să evite astfel de locuri. Ele nu doar că îi pot contamina pe ceilalţi, ci sunt şi mai expuse îmbolnăvirilor, din cauza sistemului imunitar slăbit.

Purtarea papucilor ne fereşte de micoze

Alte boli frecvente de bazin sunt micozele. Ciuperca piciorului apare de două ori mai frecvent la bărbaţi, lezează pielea dintre degete şi se manifestă prin iritaţii şi prin mâncărimi. Şi unghiile pot fi afectate. Boala poartă numele de onicomicoză, este foarte inestetică - patul unghial se îngroaşă şi se acoperă de pete galbene, albe sau verzui - şi are o evoluţie lentă.

Alte ciuperci produc mici pete cafenii-roşietice la nivelul pielii trunchiului, numite pitiriazis versicolor. „Micozele se pot lua de pe cimentul din jurul bazinului sau de pe grătarele de la duş şi pentru prevenirea lor este obligatorie purtarea de papuci", spune medicul specialist dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Deşi este foarte puţin probabil să contractaţi o boală cu transmitere sexuală de la ştrand, virusul papilloma uman face excepţie, anumite tulpini ale acestui virus fiind frecvent întâlnite pe suprafeţele umede ale ştrandurilor şi bazinelor. Acestea determină apariţia unor negi la nivelul tălpilor, uneori în decurs de mai mulţi ani. Tocmai de aceea, folosirea de papuci, dar şi de prosoape proprii, este obligatorie.

Infecţiile cu stafilococi, frecvente

Persoanele cu leziuni la nivelul pielii, dar şi cele fără astfel de probleme se pot infecta la bazin. „Pot apărea stafilococii cutanate, furuncule, eczeme, foliculite, adică infecţii localizate la rădăcina firului de păr. De asemenea, pot apărea inflamaţii sau manifestări alergice, precum dermatitele de contact sau pruritul (mâncărimi) localizat sau generalizat", menţionează medicul dermatolog. Unele persoane fac dermatită de contact la clor şi la alte substanţe dezinfectante din apa de bazin. Tot clorul poate agrava acneea sau anumite iritaţii.

Măsuri de protecţie

Iată cum puteţi preveni infecţiile atunci când mergeţi la ştrand:
- faceţi duş înainte şi după baia în piscină, pentru igienă, dar şi pentru a îndepărta clorul.
- asiguraţi-vă că nu aveţi leziuni la nivelul pielii - nu mergeţi la piscină imediat după ce v-aţi epilat.
- nu umblaţi fără papuci. Aceştia, precum şi prosoapele trebuie să fie pentru folosinţă personală.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite