Ienupărul energizează şi protejează de boli
0Ienupărul este folosit ca plantă-medicament şi pentru aromatizarea mâncărurilor. Boabele plantei sunt aromate, cu un gust dulceag, asemănător cu cel al piperului roz. Ienupărul este folosit şi ca remediu pentru multe afecţiuni: tratează reumatismul, răceala, bronşita, stimulează digestia şi elimină pietrele de la nivelul vezicii biliare.
„Pulberea obţinută prin măcinarea fructelor de ienupăr are rezultate foarte bune în combaterea oboselii şi a durerilor de stomac, dar este recomandată şi persoanelor care suferă de ateroscleroză", spune Eugen Giurgiu, fitoterapeut.
Mod de administrare
Decoctul diluat se obţine prin fierberea a 20 de boabe de ienupăr într-un litru de apă, timp de zece minute. Se consumă câte două căni pe zi, iar cura durează zece zile.
Infuzia se prepară din două linguriţe de boabe de ienupăr la o cană cu apă clocotită. Un consum de trei căni pe zi stimulează digestia. Cura trebuie urmată, fără întrerupere, un interval de două săptămâni.