INTERVIU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Onicomicoza poate duce la complicatii in cazul diabeticilor Onicomicoza este o infectie frecventa a unghiilor. Cum se poate diagnostica si trata aceasta afectiune, ne-a explicat prof. dr. Rodica

Onicomicoza poate duce la complicatii in cazul diabeticilor
Onicomicoza este o infectie frecventa a unghiilor. Cum se poate diagnostica si trata aceasta afectiune, ne-a explicat prof. dr. Rodica Cosgarea, medic dermatolog in Cluj-Napoca.
- Ce este onicomicoza?
- Este o infectie comuna si, de aceea, unele persoane se obisnuiesc cu modificarile unghiilor determinate de micoze (ciuperci) si neglijeaza tratarea lor, nestiind ca prezenta onicomicozei poate crea mai multe inconveniente. Netratata, aceasta afectiune nu va disparea niciodata de la sine, iar prezenta ei constituie o permanenta sursa de infectie pentru piele, pentru unghiile care nu au fost inca afectate si pentru persoanele din jur, mai ales pentru ceilalti membri ai familiei. Deoarece reprezinta un risc de infectare in special pentru pielea de pe picioare, onicomicoza poate genera complicatii mai ales persoanelor cu diabet si celor cu tulburari circulatorii periferice. Astfel, micozele picioarelor pot favoriza aparitia unor infectii bacteriene la nivelul membrelor inferioare, cum ar fi erizipelul, celulita, infectii care pot deveni grave la diabetici. In acelasi timp, boala determina si manifestari de ordin functional: jena sau chiar durere, mai ales in timpul mersului sau la simpla atingere a unghiei. De asemenea, cauzeaza si probleme estetice, aspectul unghiilor bolnave nefiind deloc agreabil.
- Cum se poate recunoaste o infectie micotica a unghiilor?
- In primul rand, prin modificarea aspectului unghiilor. Astfel, apare modificarea in alb, galben sau maro deschis, unghia nu mai are nici luciu si nici transparenta si se ingroasa. De asemenea, unghia se poate dezlipi, se ridica marginea si devine sfaramicioasa. Aceste modificari apar la inceput la marginea libera a unghiei si coboara spre baza ei, putand cuprinde unghia in totalitate.
- Care sunt cauzele infectiei?
- Infectia micotica poate aparea prin contaminarea de la persoane bolnave, prin intermediul unor obiecte contaminate (papuci, foarfeci, ciorapi, prosoape), prin frecventarea piscinelor, salilor de gimnastica neigienizate corespunzator sau in momentul efectuarii in conditii improprii a manichiurii si pedichiurii. Conditiile de umezeala si caldura (incaltaminte de cauciuc, material sintetic, vera) favorizeaza aparitia sau recidiva infectiei. Pacientii cu diabet sau cei cu afectiuni circulatorii fac mai frecvent onicomicoze.
- Cum se poate trata aceasta afectiune?
- Imediat ce persoana observa o modificare a aspectului unghiilor, ar trebui sa solicite o consultatie. Medicul dermatolog sau medicul de familie poate stabili daca este vorba de onicomicoza. Sunt situatii cand modificarile unghiale sunt determinate de alte cauze. Onicomicoza se poate vindeca printr-un tratament adecvat, cel mai adesea o terapie sistemica bazata pe medicamente. In prezent, exista mai multe posibilitati terapeutice care pot asigura vindecarea infectiei, cu conditia respectarii tutoror indicatiilor facute de medicul dermatolog. In nici un caz, nu este indicata tratarea acestei afectiuni din propria initiativa a pacientului, fara o consultatie prealabila de specialitate. La numarul de telefon 021/2039091, pacientii pot afla cabinetele unde pot fi diagnosticati si tratati de catre un dermatolog.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite