INTERVIU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tomografia computerizata poate inlocui bisturiul ne demonstreaza dr. Tudor Ciprut, seful Clinicii de radiologie a Spitalului Elias, care ne spune si cand e bine sa faci CT sau cand trebuie sa apelezi

Tomografia computerizata poate inlocui bisturiul
ne demonstreaza dr. Tudor Ciprut, seful Clinicii de radiologie a Spitalului Elias, care ne spune si cand e bine sa faci CT sau cand trebuie sa apelezi la RMN
Daca nu are si o tomografie computerizata printre analizele recomandate, pacientul roman nu e convins de corectitudinea diagnosticului. Tomografia, cea mai accesibila dintre investigatiile de inalta tehnologie, are totusi limitele si indicatiile ei. Cand e util examenul CT si cand e un exces, ce noutati au aparut sau cand e nevoie de rezonanta magnetica nucleara, ne spune dr. Tudor Ciprut, seful Clinicii de radiologie de la Spitalul Elias.
- Exista cazuri in care tomografia poate interveni in tratament?
- Desigur. Direct, ca tratament, se pot evacua unele abcese, prin punctia ghidata tomografic. Indirect, acest examen ajuta la diagnostic, evitand interventiile chirurgicale. De exemplu, eu realizez, in colaborare cu specialistii de la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", punctia biopsica toracica. Pacientul este examinat, la tomograf, se repereaza locul tumorii si apoi se introduce acul atraumatic sau tubul de dren, cand trebuie evacuat un abces. Pacientul e din nou supus unei tomografii, se verifica pozitia acului si se efectueaza interventia.
- Cand e utila procedura?
- Cand se descopera un nodul la nivelul plamanului. Ar putea fi o tumora, un tuberculom (o leziune data de TBC) sau un nodul inflamator. Nodulul inflamator si tuberculomul se trateaza medicamentos. De aceea, ca sa nu operezi degeaba, mai ales ca interventia toracica este una importanta si cu risc, se practica aceasta punctie. Acul fin, atraumatic, nu pune in pericol structurile vitale, nu afecteaza vasele de sange sau plamanul si nu "deranjeaza" un cancer. Se iau probe de biopsie si, in functie de rezultat, se instituie tratamentul.
- Tomografele sunt toate la fel. Unde se vede rolul medicului, are vreun sens sa alegem clinica pentru o tomografie?
- Rolul medicului este sa programeze aparatul in functie de afectiunea banuita si apoi sa faca toate corectiile necesare, tinand cont de ceea ce observa in timpul investigatiei. Imaginea CT este una virtuala, prelucrata de calculator. Computerul recompune informatia obtinuta prin mai multe expuneri radiologice, sa spunem clasice. Rezulta imaginea unei sectiuni prin corpul uman, intr-o anumita zona. Daca programul si zona-tinta nu sunt bine alese, e posibil sa avem un rezultat eronat, sa fie "scapate" leziuni grave. Rolul medicului este si mai important in interpretarea imaginii tomografice. Experienta radiologului face diferenta intre calitatea unei tomografii si a alteia.
- Si imaginea de rezonanta magnetica nucleara e tot una virtuala?
- Da, este o tehnica prin care se determina anumiti parametri ai celulelor din care e alcatuit organismul, iar imaginea rezultata e una virtuala, recompusa de computer. Deosebirea principala, din punct de vedere tehnologic, e ca RMN-ul nu lucreaza cu radiatie X, ci "masoara" campul magnetic al corpului.
- Costul mare al RMN-ului e singurul motiv pentru care nu a inlocuit inca tomografia?
- E un aspect, dar nu este singurul. Sunt domenii in care e mai utila tomografia, sunt cazuri in care e suficienta radiologia clasica. Stiu ca "la moda" sunt cele mai noi tehnologii si publicul e frustrat daca nu are acces la ele, dar valoarea stiintifica se stabileste altfel. In adenomul hipofizar e de preferat RMN-ul. La fel pentru afectiunile maduvei spinarii si discurilor, unde rezonanta magnetica e net superioara tomografiei. In afectiunile ORL, cele doua tehnici sunt superpozabile. Pentru afectiunile toracice, de departe e de preferat tomografia, nu RMN-ul. Fracturile sunt bine "acoperite" de radiologia clasica. Si mamografia cu raze X da rezultate precise, nefiind util "saltul" la RMN. Intr-un accident vascular cerebral, faci in primul rand tomografie. Daca ai o suspiciune de scleroza multipla, e nevoie de RMN, care surprinde leziunile in stadiile incipiente ale bolii. Si pentru zona abdomenului, tomografia e superioara examenului RMN. Pe muschi si articulatii e de preferat RMN-ul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite